Njemačka

Hercegovačke pjesme među 1000 gostiju izazivale suze

Hercegovačka noć
01.10.2012.
u 09:45

Hrvati su stigli iz Njemačke, Švicarske i Austrije, te BiH i Hrvatske

Često se puta događa da izrečene riječi u tuđini imaju potpuno drugačiju težinu od onih u rodnom kraju. Spomen rodne grude u tisuću kilometara udaljenoj Njemačkoj izaziva posve drugačije, rekli bismo, uzvišenije osjećaje nego kad su izgovorene u domovini. Osjetilo se to više puta i u subotu navečer u Gerlingenu na Hercegovačkoj večeri kada su riječi pjesama o Hercegovini često puta izazivale suze radosnice. Vraćali su stihovi tih pjesama misli naših ljudi ka njihovom rodnom kraju “... kamenu, kršu i maslini, šipku, vinogradu, Mostaru i Hercegovini”.

Zajedništvo iseljenika

Da Hrvati iz Hercegovine pripadaju jedinstvenom hrvatskom nacionalnom biću poručili su u svom izvanrednom nastupu i članovi HKUD-a Brotnjo kroz stihove “...teče, teče Neretva sve do plavog Jadrana, nosi pozdrav Hrvatskoj, mojoj zemlji najdražoj”. Večer puna emocija stopila se u proslavu rijetko viđenog zajedništva iseljenih Hrvata pristiglih tu večer iz različitih krajeva Njemačke, Švicarske i Austrije te BiH i Hrvatske. Uzme li se u obzir da je u dvorani bila masa od 1500 posjetitelja s kupljenim ulaznicama, plus brojni izvođači i osoblje, te da nije bilo ni najmanjeg incidenta, onda se slobodno može reći kako je organizacija ove četrnaeste Hercegovačke večeri bila na najvećoj visini.

Zasluge za to pripadaju vodstvu Hrvatske zajednice Hercegovina iz Stuttgarta na čelu s predsjednikom Zoranom Primorcem i njegovim timom koji se zahvalnicom oprostio od dugogodišnjeg izvršnog predsjednika Mate Vukšića. Nakon uobičajenih pozdravnih govora domaćina i gostiju, koji su poput Zdenka Ćosića pozvali iseljene Hrvate da sudjeluju u izbornim procesima u BiH i pomognu svom hrvatskom narodu u ostvarenju njegovih prava, uslijedio je iznimno zanimljiv kulturno-zabavni program u kojem je bilo svega: od pjesme i plesa do gange, dipli i gusala (Stojan Čarapina). Nezaobilazan je bio nastup domovinskog i iseljeničkog folklora, HKUD Brotnjo i “Krešimir” iz Bad Cannstatta. Troje pjevača: Karmen Kočila, koja je oduševila pjevanjem hrvatske himne, te Izabela Martinović i Mate Bulić oduševili su mnogobrojnu publiku. Voditelji programa Zrinko Jurić i Slavica Novosel znalački su iznalazili rješenja na pozornici i kad bi se nešto kasnilo. A zbog zatvorenog prometa na putu prema Stuttgartu na Hercegovačku večer sa zakašnjenjem je stigao predsjeddnik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr.Dragan Čović.

Humanitarne svrhe

Ulazak prvog čovjeka Hrvata iz BiH popraćen je velikim aplauzom u dvorani jednako kao i njegovo kasnije kretanje i razgovor s okupljenih Hrvatima koji su stigli na ovogodišnju Hercegovačku večer čiji prihod je i ove godine namjenjen za humanitarne svrhe. Uz predstavljanje i prodaju knjige “3 dana” publici je predstavljen i humanitarni projekt izrade spomenika hercegovačkim majkama - udovicama Drugog svjetskog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije