ODBOJKA

Hercegovačka odbojka pala na dva kluba

storyeditor/2024-05-08/odb.png
09.05.2024.
u 16:20

Dok je posavska odbojka, i muška i ženska, u usponu, već nepunih deset godina u federalnom dijelu Hercegovine nema muških klubova, posljednji se ugasio muški pogon OK Čapljina

Na odbojkaška natjecanja u BiH u svim kategorijama spušten je zastor. Nažalost, to se odnosi i na reprezentativne nastupe, pa je tako otkazano sudjelovanje ženske odbojkaške reprezentacije BiH u CEV Srebrnoj ligi. No, to je već druga priča. Ono što upada u oči poslije završetka natjecanja, ne samo u seniorskim nego i u mlađim kategorijama, očiti je pad odbojke u federalnom dijelu Hercegovine. Nakon što je SOK Mostar polovinom prvoga dijela sezone odustao od natjecanja u Premijer ligi, knjiga je spala na samo dva slova - Čapljinu, koja se natječe u federalnoj Superligi, i OK Mostar, koji nastupa u Prvoj ligi – južna skupina.

Čapljinke su na kraju sezone bile osme, što je, imajući na umu "tanak" skor u prvih 11 kola, kada je osvojeno samo šest bodova, zahvaljujući osvojenih 13 bodova u sedam utakmica nastavka, dakle, ukupno 19, solidan rezultat. Iza odbojkašica Mostara jedna je od boljih sezona, na koncu su bile druge iza Ilidže, koja je u doigravanju izborila plasman u Superligu, s 26 bodova. No, ukupno gledano, sve to je više nego skromno zbog odustajanja od natjecanja "prve violine" - SOK-a Mostar.

Prije toga od natjecanja su odustali neki manji klubovi te Smeč iz Širokog Brijega, koji je bio uspješan superligaš. Podsjećamo, već nepunih 10 godina u federalnom dijelu Hercegovine nema muških klubova, posljednji se ugasio muški pogon OK Čapljina iz jednostavnog razloga – što nije bilo igračkog kadra. U tom su klubu nakon ispadanja iz Premijer lige pokušavali formirati muški pogon, ali jednostavno nije išlo. Kod mladih nema dovoljno zanimanja za mušku odbojku, počnu trenirati i brzo izgube volju. Zanimljivo, u dijelu Hercegovine koji pripada manjem bh. entitetu odbojkaška "krvna slika" je povoljnija, posebno kada je riječ o ženskoj odbojci.

Odbojkašice Gacka drugu su godinu uzastopno prvakinje BiH, a protekle su sezone uzele i Kup BiH. Dvije ekipe, Velež iz Nevesinja i ŽOK Leotar natječu se u Prvoj ligi RS-a, koja je pandan federalnoj Superligi, dok u drugoj ligi nastupaju Ljubinje, Hercegovac iz Bileće, druga ekipa Gacka i OOK Leotar. Dakle, svaka općina, osim malenih Berkovića, ima ženski klub - Trebinje čak dva, plus što Ljubinje i Gacko imaju i muške pogone.

Ljubinje i dalje ostaje fenomen i iduće će sezone igrati Premijer ligu, dok je Gacko ispalo u niži rang. U federalnom dijelu od Hercegovine je znatno uspješnija i Posavska županija, koja ima dva uspješna muška kluba - premijerligaše Napredak i Magic Ice te dva uspješna ženska kluba – Orašje, koje je drugi put izborilo plasman u Premijer ligu, i žensku ekipu Napretka, koja je sezonu u federalnoj Superligi završila na petom mjestu s 10 pobjeda i osam poraza. Bez obzira na neuspjehe muških odbojkaških ekipa u doigravanja za prvaka i Kup, muška odbojka u Posavini vidno je napredovala.

Možda je upravo taj brzi uspon u sami vrh bh. muške odbojke i razlog što ni prošle, kao ni pretprošle sezone, nisu uspjeli u doigravanjima. Domaljevački Magic Ice je protiv Radnika iz Bijeljine izgubio tri finala, dva kupa i prvenstvo, dok je Napredak iz Odžaka, poslije pravog "veleslaloma" u ligaškom dijelu sezone, također od Radnika, izgubio finale doigravanja za prvaka. Odbojkašice ŽOK-a Orašje posebna su priča - treći su put osvojile federalnu Superligu, sjeverna skupina, a drugi put, kroz doigravanje, izborile i plasman u Premijer ligu.

Kada to napravi klub utemeljen prije samo osam godina (2016.), bez obzira na snagu bh. odbojke, onda je to vrijedno divljenja. Za nadati je se da će se žokice za iduću sezonu pojačati kako bi bile ravnopravan konkurent ostalim premijerligašima. U usporedbi s Hercegovinom, dojam je da će se neki novi odbojkaški klub pojaviti prije u Posavini nego na jugu BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije