Konferencijska liga: U posljednjoj europskoj utakmici ove sezone Zrinjski remizirao s Aston Villom (1:1)

Dostojanstveni oproštaj Plemića od Europe: "otkinuli" bod moćnim Englezima

14.12.2023.
u 21:13

Vrhunsku solo akciju izveo je Malekinušić, koji je nakon toga sve začinio vrhunskim udarcem. Vratar Ville se bacio za loptom i tako samo uljepšao pogodak

Napravio je Zrinjski u Mostaru pravo malo čudo. Remizirao je na domaćem terenu s trenutačno trećeplasiranom momčadi engleskog Premiershipa. Zrinjski i Aston Villa odigrali su u Mostaru 1:1 u posljednjoj utakmici grupne faze Konferencijske lige. Plemići imaju što slaviti, remi protiv momčadi sa "svemirske" razine u odnosu na sve u bh. nogometu vrhunski je rezultat. Domaći navijači taj su bod proslavili kao veliku pobjedu.

Vrhunsko ozračje

Gledalište, inače rasprodano za sinoćnju utakmicu, bilo je gotovo ispunjeno i sat prije same utakmice. Brojni su požurili zauzeti svoje mjesto unatoč tome što je prijetila kiša. Ipak, ništa nije moglo narušiti dobro ozračje uoči početka same utakmice. Publika je uživala u neobičnom štimungu. Za razliku od domaćeg prvenstva, kada se na terenu zagrijava samo po onih 11 nogometaša koji će početi utakmicu, ovaj je put teren bio pun nogometaša s prepoznatljivim logom Konferencijske lige, a u odnosu na Premijer ligu BiH, to je više nalikovalo na neku paradu s puno boja na kojoj su se nogometaši igrali loptama.

Aston Villa imala je prvu prigodu već u 2. minuti. Nakon brze akcije lopta je došla do Zaniola, koji je šutirao preko gola. Nakon toga pogotka uslijedilo je mirno razdoblje igre. Zrinjski je dobro parirao, Villa je imala više ideja, ali Mostarci nisu bili impresionirani. Stidljiv je pokušaj u 15. minuti imao Bilbija, koji je jako slabo zahvatio loptu te je otišla pored gola. Kako je utakmica odmicala, gosti su polako uspostavljali posjed lopte i imali aktivan pritisak. Zrinjski se uglavnom branio i teško je dolazio do posjeda. Kada bi Mostarci i uzeli loptu, teško bi izlazili u napad, reakcija engleske momčadi po izgubljenoj lopti bila je vrhunska. Već tu se vidjela, koliko god Villa igrala s, uvjetno rečeno, drugom postavom igrača, razlika u klasi.

Aston Villa imala je dobru priliku u 31. minuti, Zaniolo je probio Memiju i ubacio prizemno pred gol, tamo se pojavio Duran koji je šutirao, ali je vratar Marić bio na mjestu. Zrinjski je naišao na problem u 33. minuti. Iz igre je zbog ozljede morao Čanađija, defenzivni vezni nogometaš. Trener Plemića Mario Ivanković u igru je morao gurnuti Kiša, igrača koji nije taj profil, pa je momčad morala pretrpjeti određene izmjene u sustavu igre. U 36. minuti opet je Zaniolo pokušao zaprijetiti, ali Marić je lako obranio. Isti nogometaš Ville bio je opasan i u 41. minuti, bio je to neugodan udarac, ali je Marić opet bio na mjestu. Inače, Memija je baš puno problema imao sa Zaniolom na lijevoj strani, nogometaš Ville nekoliko ga je puta "pojeo" u dvoboju i igri jedan na jedan. Do poluvremena nije bilo golova.

U nastavku smo gledali sličnu utakmicu. Ipak, drugi dio susreta bio je puno sadržajniji od prvih 45 minuta. Gosti su se postavili tako da žele pogodak, a Zrinjski se nastojao što bolje zatvoriti. Imao je i Zrinjski u tim trenucima nekoliko smislenih napada. Ipak, obrana Plemića pokleknula je u 61. minuti. S lijeve strane ubacio je Digne, koji je samo malo ranije ušao u igru, a pred golom se u završnici našao Zaniolo. Njega, praktički, nitko nije markirao, lagano je iskoristio priliku za vodstvo. Nastavilo se igrati u sličnom tempu. Gosti su diktirali ritam, ali nakon primljenog gola i Zrinjski je pokušavao barem malo više napraviti u napadu, u tom smjeru išle su i izmjene kod domaćina, kojima se pokušavala dobiti svježina. Hrvanović se našao u prilici, ali su suci označili zaleđe. U 74. je Zrinjski imao veliku priliku preko Ćorluke. Nakon kornera igrač Zrinjskog je malo traljavo zahvatio loptu, a ona je gotovo završila u mreži Aston Ville. Nastavile su se redati prilike. Marić je opet u 76. minuti otklonio opasnost pred svojim golom. Zabila je Villa u 80. minuti, ali je pogodak poništen nakon očitog prekršaja na domaćem vrataru. U 81. minuti Zrinjski je preko Hrvanovića propustio veliku priliku. Igrač Zrinjskog bio je uporan u pritisku vratara, koji ga je pogodio loptom prilikom ispucavanja. Lopta je dobila čudnu putanju i Hrvanović je krenuo prema praznom golu, ali efe lopte je bio toliko nezgodan da loptu nije mogao spremiti u gol. U 87. minuti dogodio se najljepši trenutak susreta. Vrhunsku solo akciju izveo je Malekinušić, koji je nakon toga sve začinio vrhunskim udarcem. Vratar Ville se bacio za loptom i tako samo uljepšao pogodak.

Tribine eksplodirale

Tribine su ekspoldirale... Sve je podsjetilo na utakmicu s AZ Alkmaarom. Do kraja susreta više nije bilo golova. Zrinjski je tako svoj prvi nastup u Konferencijskoj ligi završio s četiri osvojena boda, što je veliki uspjeh kako za mostarsku momčad tako i za cijeli bh. nogomet. Inače, druga utakmica skupine E u Varšavi, Legia - AZ Alkmaar, završila je pobjedom domaćina od 2:0.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?