italija

Spašeno više od 2.600 migranata u protekla 24 sata

izbjeglice
24.05.2016.
u 09:28

Italijanska mornarica, u protekla 24 sata, pomogla je u spašavanju više od 2.600 migranata iz čamaca koji su pokušali da se domognu Europe iz sjeverne Afrike, saopćila je u ponedjeljak italijanska obalna straža, ukazujući na trend povećanja broja ilegalnih prelazaka.

Oko 2.000 migranata spašeno je kod libijske obale iz 14 gumenih čamaca i jednog većeg broda u spasilačkim operacijama italijanske mornarice i obalne straže, medicinske organizacije za pomoć Liječnika bez granica i broda irske mornarice, navela je obalna straža, prenosi agencija Reuters.

Još 636 migranata spašeno je iz dva čamca u malteškim vodama, u operacijama u kojima su učestvovali malteški i italijanski brodovi, navodi se u priopćenju. Obalna straža nije pružila nikakvu informaciju o nacionalnoj pripadnosti spašenih ljudi.

Više od 31.000 migranata domoglo se Italije u čamcima do sada u ovoj godini, neznatno manje nego u istom razdoblju prošle godine. 

Humanitarne organizacije tvrde je morski put između Libije i Italije  trenutno glavna ruta za tražiteljem azila koji se kreću prema Europi nakon sporazuma o migrantima između EU i Turske koji je dramatično usporio priliv ljudi prema Grčkoj.

Službenici strahuju da će se broj onih koji pokušavaju da se domognu južne Italije povećati s poboljšanjem vremenskih uslova.

Više od 1,2 milijuna arapskih, afričkih i azijskih migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom ušlo je u Europsku uniju od početka prošle godine.

Mnogi od onih koji pokušavaju da se domognu Italije otisnu se s obala Libije u trošnim ribarskim brodicama ili gumenim čamcima, ploveći prema italijanskom otoku Lampedusa, koji je u blizini Tunisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije