"Branio sam istinu

Šljivančanin: Razmišljao sam da pobjegnem iz haaškog zatvora

šljivančanin
REUTERS/Pixsell
30.03.2012.
u 10:35

Veselinu Šljivančaninu odlazak u Haag bio je prvo putovanje u inozemstvo u životu.

Beogradske Večernje novosti, u čijem izdanju sljedećeg tjedna izlazi knjiga "Branio sam istinu" Veselina Šljivančanina, objavljuju ulomke iz knjige i razgovor sa zločincem iz "vukovarske trojke" gdje opisuje susrete s optuženim Hrvatima.

– Hrvat Paško Ljubičić pripremio je grah pa smo sjeli ručati. Milošević je obično za objedom pričao odlične viceve, a jednom je čak jedan moj preveo na engleski i ispričao ga čuvarima, koji su se pokidali od smijeha – opisuje Šljivančanin dodajući kako su ga "u početku Hrvati gledali kao bijelu vranu" i nisu htjeli riječ progovoriti s njim.

– Hrvatski general Rajić govorio je tako da smo svi u Haagu predani u kandže moćnika. On nije htio ni na tečaj engleskog jer je prezirao velike sile. Sprijateljili smo se toliko da mi je u šetnji pjevušio hitove Miroslava Ilića i Nedeljka Bilkića. Mnogi od hrvatskih časnika su mi govorili: "Pukovniče, sad znamo kakav ste čovjek, ali smo nagrabusili u Hrvatskoj ako išta lijepo kažemo o vama" – kaže za Novosti Šljivančanin kojemu je, kako priznaje, najteže bilo kada bi čuvari zaključali vrata njegove ćelije pa je razmišljao i o bijegu.

– Svaki put kad bi okrenuli ključ, okretao se u meni i film mog života. Iznova bih se pitao: zašto su me zatvorili na pravdi Boga? Znao sam da nisam kriv. Išao sam osloboditi vojnike JNA koji su bili opkoljeni u svojim vojarnama. Pošteno i časno sam služio, bez ijedne mrlje. Nisam mogao vjerovati za što me optužuju – razmišlja Šljivančanin priznajući kako mu je odlazak u Haag bio prvo putovanje u inozemstvo u životu. 

– Šešelj ima tu ružnu naviku napadati grubo čovjeka, pa i opsovati, samo da bi izazvao njegovu reakciju. Vjerojatno mu je to bio lijek. Čak sam se jednom htio i potući s njim zbog ružne navike da priča ljudima iza leđa. Povod je bio njegov komentar o meni nakon dokumentarca na HRT-u o Vukovaru. On je umislio da je tužitelj svima nama i kako je samo njegov put ispravan – kaže vukovarski zločinac.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

SE
sejtan
08:28 31.03.2012.

Veseline ne pravi i dalje budalu od sebe ovim svojim izjavama...Nije ti Hag Pozarevac pa da mozes pobjeci kako si to bio zamislio...a to da su hrvatski casnici izjavljivali da nisu znali kakav si covjek vjerujem,jer su znali kakav si krvnik,pa nije bilo potrebe da se i dalje dokazujes. Moj prijedlog ti je,mani se prica,uzivaj penziju dok ne umres jer si svoje odsluzio i to je to.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije