MOSTAR Skupština HNŽ-a usvojila proračun za ovu godinu

Širenje administracije blokirano, više novca školstvu, zdravstvu

skolstvo
Foto: VL FOTO
03.04.2015.
u 10:17

Proračun u konačnici iznosi 194 milijuna maraka, a amandmanskim djelovanjem napravljene su brojne promjene

Skupština HNŽ-a na sjednici završenoj u srijedu večer usvojila je proračun ove županije za tekuću godinu. Proračun u konačnici iznosi 194 milijuna maraka, a amandmanskim djelovanjem napravljene su brojne promjene. Smanjeni su izdaci materijalnih troškova, troškova goriva, najma, a novac je preusmjeren prema školstvu, zdravstvu, visokom obrazovanju i socijalnim kategorijama. Zastupnici su također smanjili iznos planiran za bruto plaće, ali su naglasili kako to ne znači da će plaće službenika u županijskim institucijama u ovoj godini biti smanjene.

Preusmjeravanje novca

- Nismo željeli doći u situaciju da se zbog smanjenja ove stavke nekome ne mogu isplatiti plaće. Smanjenja plaća neće biti - rekao je predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago. To je potvrdio i dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović koji je rekao kako se na ovaj način onemogućilo širenje administracije. - Neće biti smanjenja plaće, ali neće biti ni širenja administracije. Novac će biti preusmjeren na rast rodiljskih naknada, obnovu škola, zdravstvu i visokom školstvu. Tražit ćemo i dalje gdje možemo štedjeti kako bismo osigurali što više novca za ove i slične kategorije i proračunske stavke - poručio je Martinović. Također, Skupština HNŽ-a je obvezala buduću županijsku Vladu da u roku od 60 dana napravi plan štednje za ovu godinu, te da ga dostavi Skupštini.

Daljnje mjere štednje

- Samo ovakvim mjerama možemo činiti konkretne korake prema poboljšanju položaja određenih kategorija. Mi ćemo ubuduće zajedno s novom županijskom Vladom tražiti načine da mjere štednje budu još učinkovitije - zaključio je dopredsjednik Martinović. Također, na ovoj sjednici županijske Skupštine usvojen je financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, čime su stvorene pretpostavke da i ova institucija nastavi normalno funkcionirati u ovoj godini. Očekuje se kako će uskoro biti formirana i županijska Vlada u Mostaru, čime će biti stvoreni preduvjeti da nova vlast u ovoj županiji počne funkcionirati u punom kapacitetu. Mandatar za sastav Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg prije je najavio kako je primarni cilj financijska stabilizacija županijskog proračuna, te konkretni pomaci na gospodarskom i ekonomskom planu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije