pripazite na ovo!

Ova uobičajena navika, koju mnogi rade prije spavanja, mogla bi vam uništiti vezu

seks
Thinkstock
04.05.2024.
u 11:11

Krevet je svetinja. Mjesto gdje spavate, gdje se događa ‘magija’ i gdje tijekom ‘lijenog vikenda’ provodite najviše vremena. Ali, to ne bi trebalo biti mjesto gdje vi i vaš partner ignorirate jedno drugo i buljite u svoje telefone. Ovaj fenomen stručnjaci nazivaju ‘paralelno skrolanje’ i mogao bi uništiti vašu vezu, piše HuffPost.

U studiji Sveučilišta Baylor iz 2017. na 143 osobe u romantičnim vezama, 70% sudionika reklo je da se mobiteli ‘ponekad’, ‘često’, ‘vrlo često’ ili ‘stalno’ miješaju u njihove interakcije s partnerima. Tracy Ross, terapeutkinja za parove i obitelj, rekla je da je teško zamisliti par koji svoje telefone ne smatra neželjenom trećom stranom u svojoj vezi.

‘Mnogi parovi s kojima radim žale se da im je partner stalno na telefonu, rastrojen i da je teško privući njihovu pozornost’, rekla je, ‘Iako je potreba za opuštanjem na kraju dana potpuno razumljiva, teško je poreći štetu koju može nanijeti vezi’.

Provođenje vremena na mobitelima znači usmjeravanje fokusa i energije na drugo mjesto, a za mnoge zaposlene parove postoji tako malo vremena za povezivanje bez ometanja. ‘Vrijeme za spavanje je jedno od njih, tako da propuštate priliku za time’, rekla je Ross, ‘Paralelno skrolanje– ili samo općenito korištenje telefona – sprječava dijeljenje iskustava, osjećaja i briga, stvarajući više odvojenosti, što je suprotno od povezanosti’.

Ovo nije dobro ni za vaš seksualni život jer skrolanje po mobitelu ‘ubojice’ su intime. ‘U osnovi smanjujete šanse za intimnost i privrženost, ili samo općenito druženje sa svojim partnerom’, rekla je Ross, ‘Povezanost je ključna za snažnu vezu - i mora se događati redovito kako bi par napredovao’.

Naravno, ako su povezanost, intimnost i toplina u vezi jaki, paralelno skrolanje na kraju dana nije nužno loša stvar. ‘Ako imate čvrste osnove, to neće ni poboljšati ni uništiti vašu vezu’, rekla je psihoterapeutkinja Aimee Hartstein, ‘Sviđalo se to nama ili ne, naši su mobiteli stalno uz nas i teško da ih neki par neće pogledati cijelu večer. To je način na koji ljudi dobivaju vijesti, razgovaraju s prijateljima i zabavljaju se. Ako je par sretan u vezi, to im vjerojatno nije problem’.

Ali, čak i relativno sretni, zadovoljni parovi kažu da ravnoteža između poslovnog i privatnog života može biti teška te da nikada ne škodi poraditi na vremenu provedenom na mobitelu. Za parove koji žele ograničiti ili prestati s paralelnim skrolanjem u krevetu, Hartstein i drugi stručnjaci imaju savjet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije