IZVJEŠĆA

Sarajevo nesiguran grad, u BiH islamisti koji se bore u Siriji!

neredi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.04.2014.
u 09:03

U svom izvješću američki ured upozorava kako su u BiH česti organizirani prosvjedi građana, koji se od mirnih mogu vrlo lako pretvoriti u nasilne

Ukupna stopa kriminala u BiH i dalje je visoka, s najvećom koncentracijom incidenata u Sarajevu, ali i dr. većim bh. gradovima. Nazočnost sitnih lopova, džeparoša je velika, naročito na turističkim lokacijama i u javnom prijevozu. U BiH postoje organizirane kriminalističke skupine, koje su uključene u krijumčarenje narkoticima, trgovinom ljudima i drugim zločinima. Nasilje među članovima tih skupina i njihovih podružnica je sasvim uobičajeno... Ovo su samo neki od zaključaka koje su u svom posljednjem izvješću o sigurnosnom stanju BiH iznijeli iz organizacije Overseas Security Advisory Council, koja radi pri Uredu za diplomatsku sigurnost američkog State Departmenta. Kao posljedica rata 1992. - 1995., velika količina oružja, streljiva i dalje je rasprostranjena diljem BiH.

Zbog toga su, napominju iz ove organizacije zločini često počinjeni arsenalom iz rata kao što su strojnice, rakete, bombe... U svom izvješću američki ured upozorava kako su u BiH česti organizirani prosvjedi građana, koji se od mirnih mogu vrlo lako pretvoriti u nasilne. Najviše prosvjeda organiziraju razvojačeni branitelji, umirovljeničke udruge, radnici propalih tvrtki, koji nezadovoljstvo svojom socijalnom pozicijom izražavaju na ulicama bh. gradova. Napominju kako je tijekom rata 1992. - 1995. velik broj islamskih boraca došao u BiH kao pomoć bosanskim muslimana. “Nekoliko stotina tih boraca je ostalo aktivno u islamskim fundamentalističkim zajednicama i organizacijama. Ti strani elementi su doprinijeli postupnoj radikalizaciji pojedinih segmenata zajednice bosanskih muslimana”, ističe u svom izvješću Overseas Security Advisory Council. Spominju kako je u listopadu 2005. skupina pojedinaca ekstremističkih usmjerenja uhićena u BiH na temelju sumnje za planiranje terorističkih djela. 

U travnju 2010. pripadnici radikalnog vehabističkog pokreta postavili su bombu na policijsku postaju u Bugojnu ubivši jednog i ranivši 6 policajaca. Posljednji napad dogodio se u listopadu 2011. kada je naoružani napadač povezan s vehabijskim pokretom ispucao više od 100 metaka na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, oštetivši zgradu i ranivši jednog policajca. Napominju da je na desetke građana BiH proteklih mjeseci putovalo u Siriju kako bi se pridružili istomišljenicima koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije