ISTRAGA

Reketari prvo nudili zaštitu pa zapalili kola i minirali kafić

'benjamin_delalic'
''
04.09.2014.
u 09:21

Dan nakon eksplozije u Sarajevu uhićeni Benjamin Delalić i Edin i Kenan Fazlić

Zbog izazivanja opće opasnosti jučer su uhićeni Edin Fazlić (24) iz Priboja i Benjamin Delalić (21) iz Sarajeva, inače sin ubijenog Ramiza zvanog Ćelo. Sumnja se da su nakon pokušaja reketiranja, dan ranije bacili bombu ispred kafića “Jesenjin”, u Ulici Brkića u naselju Grbavica. Uhićen je i Edinov brat Kenan (22), zbog ugrožavanja sigurnosti vlasnika kafića Emira Terzića. Prema njegovim riječima, radi se o osveti osoba koje su ga pokušale reketirati.

‘Zaštitnici’

Eksplozija u vrtu kafića Jesenjin oštetila je stakleni portal, ali i susjedni objekt Centar za mlade. Iskusni policajci ističu da reketarima nije bio cilj ozlijediti nekoga, nego da vlasniku pričine štetu, rastjeraju goste i pošalju svojevrsnu poruku kako im se ne smije odupirati.

Iz policije ističu kako ne dobivaju često prijave za iznudu. U nekim prijašnjim slučajevima kada su iznuđivači tražili od vlasnika pojedinih tvrtki i po 300.000 KM, navodno na ime vraćanja nekih dugova, počinitelji su uhićeni i smješteni iza rešetaka. I kada su počinitelji izašli na slobodu, reketirani vlasnici tvrtke više nisu imali problema.

Vlasnik “Jesenjina” Emir Terzić je u policiji dao iskaz i ispričao kako je već određeno vrijeme meta osoba koje se bave reketiranjem vlasnika poslovnih prostora.

“Uglavnom biraju mirnije vlasnike. Onima za koje znaju da su spremni suprotstaviti im se, ne smiju doći ni pred radnju. Reketari su mi prošle godine zapalili terenac tuareg, te susjedin audi i dio kuće. To je bila osveta zato što sam ih prije toga prijavio policiji, koja je znala tko su te osobe. Međutim, oni su se primirili i evo ponovo počeli po starom”, rekao je Terzić i pojasnio kako reketari prvo dođu u objekt i gazdi predlože da će mu objekt štititi od eventualnih problema.

Ne prijavljuju iznude

Ako gazda objekta ne pristane, reketari pošalju mlađe osobe da prave probleme u kafiću, a potom se pojave “zaštitnici” i sređuju situaciju. Ako vlasnici i poslije toga odbiju davati novac za zaštitu, počinje ugnjetavanje. “Dođu svakih četiri-pet dana u objekt, traže po 40-50 maraka. Ako odbiješ davati novac, naprave ceh od 50-100 maraka i odu ne plativši. Ili počnu ozbiljnije pritiskati pa ti zapale auto ili bace bombu pred objekt. Policija sve zna. Kažu da poduzimaju što je u njihovoj moći. Vidjet ćemo što će se dogoditi u narednim danima”, dodaje oštećeni Terzić. Inače, vlasnici poslovnih objekata ne osjećaju se sigurno, pa zato i ne prijavljuju reketare.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
Bosnjak
21:33 04.09.2014.

...biraju mirnije vlasnike, hm ? vidis ovaaj klempavih usiju gore, po izrazu lica bi se moglo reci da trazi batine. A ko ih trazi i dobice ih !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije