SASTANAK OSNIVAČA EU:

Razvod neće biti prijateljski, ne damo da nam uzmu Europu

OSNIVAČI EU
25.06.2016.
u 12:55

Šefovi diplomacija šest država osnivača Europske unije poručili su danas nakon sastanka u Berlinu da Britanija što prije treba dpočeti proceduru izlaska iz EU-a kako Unija ne bi bila držana u stanju “limba”, a Francuska je zatražila da novi britanski premijer hitno preuzme dužnost.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije i Luksemburga suglasni su da London ne smije odgađati kompleksnu proceduru izlaska iz Unije, rekao je domaćin skupa, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

– Zajednički priopćavam da proces mora početi što je prije moguće kako ne bismo završili u produženom razdoblju limba umjesto da se usredsredimo na budućnost Europe i radimo na njoj – rekao je Steinmeier, prenosi AFP.

– Britanija mora hitno aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma koji omogućava da počnu pregovori o izlasku iz EU-a – izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault poslije sastanka.

Ne bi bilo prihvatljivo da Britanija “igra mačke i miša”, rekao je on novinarima.

– Naravno, treba biti imenovan novi britanski premijer i za to će vjerojatno biti potrebno nekoliko dana, ali ovo je hitno – rekao je Ayrault.

On je naglasio da je u intersu Britanije i Europljana da se izbegne razdoblje neizvjesnosti koji bi imao financijske posljedice i koji bi mogao imati i ekonomske i političke posljedice, prenio je Reuters.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je rekao da Europa mora pružiti odgovore na pitanja imigracije, sigurnosti i posla, a njegov nizozemski kolega Bert Koenders naglasio je da Europa ne može prihvatiti politički vakum.

– Ne možemo se ponašati kao da je sve po starom – rekao je on.

Vrijeme je izuzetno važno, istaknuto je nakon sastanka kojem su nazočili i šefovi diplomacija Italije i Luksemburga, Paolo Gentiloni i Luksemburga Jean Asselborn.

– Razumijemo i poštujemo rezultat referenduma i razumijemo da je Britanija sada koncentrirana na sebe. Ali London nema odgovornost samo prema Britaniji. Sada se i nama mora omogućiti da se usredsredimo na budućnost Europe a to znači da pnakon odluke Britanije mora početi proces njenog izlaska – rekao je Steinmeier okružen ministrima, navodi Reuters

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije