Ustavni sud BiH danas donosi odluku

Razlika u vrijednosti glasa u Mostaru bila je 400, a za Dom naroda čak 50.000

04.03.2013., Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u sluzbeni posjet predsjedavajuceg Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine Bozu Ljubica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2016.
u 07:00

“Ni jedan Hrvat ne mora glasovati i bit će im izabrani izaslanici u Dom naroda od predstavnika drugog naroda. Takav narod onda je vitalno ugrožen i prestaje biti politički subjekt u političkoj utakmici. Smatram kako su osporene odredbe Izbornog zakona glede konstitutivnosti i ravnopravnosti BiH u suprotnosti s Ustavom BiH kao aneksom Daytonskog sporazuma”, ocijenio je nedavno profesor ustavnoga prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Zvonko Miljko prigodom javne rasprave o žalbi nekadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića.

Hrvati kao politički narod

Upravo bi na zasjedanju koje počinje danas i traje dva dana Ustavni sud BiH trebao donijeti odluku smatra li prijepornim odredbe koje se odnose na neproporcionalnost vrijednosti glasa birača, odnosno izabranih izaslanika iz pojedinih županija. Prema podacima koje su iznijeli predstavnici hrvatske strane, odluka Ustavnoga suda BiH o Mostaru uvažila je primjedbe po kojima je razlika u vrijednosti glasa bila 400% između pojedinih izbornih jedinica, a za Dom naroda je ta razlika čak 50.000%. Upravo je profesor Miljko upozorio kako je proporcionalnost najvažnija karika jer se ne može primijeniti većinski sustav, “nego je osuđena na proporcionalni sustav, kao i na federalni oblik uređenja, parlamentarizam”. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?