Vodstvo HNS-a i Udruge bosanskih Hrvata o izborima

"Prsten" poziva HNS na zajednički nastup

prsten
Foto: Zoran Grizelj/Večernji list
15.04.2014.
u 09:32

PORUKA: Rascjepkanošću političke scene u BiH Hrvati su izgubili načelnike

Čelništvo Hrvatskog narodnog sabora susrelo se jučer s vodstvom Udruge bosanskih Hrvata Prsten pri čemu je ključna tema bila zajednički nastupu stranaka iz ovoga velikog hrvatskog političkog saveza. Pri tome su čelnici stranaka i udruge iznijeli svoja stajališta i izvijestili o zaključcima posljednjeg sastanka gdje je došlo do svojevrsnog raskola nakon odluke HDZ-a 1990. da uvjetno pdorži nastup samo na nekoliko izbornih razina. Kako doznajemo nekoliko predstavnika političkih stranaka iz HNS-a tijekom višesatnog sastanka je izrazilo negodovanje zbog odluke HDZ-a 1990. da uvjetuju nastup na izborima te da nisu opredjeljeni za postizanje dogovora o jedinstvenoj listi. Predsjednik udruženja Prstena Ilija Tolić rekao je kako su djelomično zadovoljni porukama koje su čuli od sugovornika.

Vitalni interes Hrvata

- Mi smo došli sa željom da kažemo kako podupiremo jedinstveni nastup stranaka. Posebno smo zabrinuti za prostor Republike Srpske i za prostore u kojima su Hrvati imali svoje načelnike i gradonačelnike, rascjepkanošću političke scene u BiH smo to izgubili. Mislimo da je to vitalni interes političkih stranaka i da svi odgovorni političari u BiH moraju suzbiti svoje egoizme, ne gledati svoje interese nego gledati interese Hrvata. Mislimo da nam vrijeme ne ide u prilog, rekao je Tolić u izjavi za Večernji list. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako je suradnja HNS-a s Prstenom od ključne važnosti za Hrvate u BiH.

Veliki rizik

“Ja sam informirao naše goste da HDZ BiH i sve druge stranke HNS-a osim HDZ 1990. idemo na svim razinama izbora zajedno, te da HDZ 1990. je otvoren za razgovore oko nastupa za predsjedništvo te nekih drugih sredina. Mi smo dobili jasnu poruku od gostiju da ne postoji nijedna sredina gdje se možemo ležerno ponašati kada je u pitanju hrvatski interes. Što znači da je rizik ići na izbore odvojeno na bilo kojoj razini, ali takovu situaciju sada imamo”, rekao je Čović. Pri tome je pojasnio da čak i u slučaju da svi Hrvati izađu na izbore, imaju jednoga kandidata, Bošnjaci i dalje mogu nametnuti svoj izbor Hrvatima. Po njegovim riječima prevažno je ojačati položaj Hrvata jačajući veze HNS-a s vlastima u RH koje su bile značajne kada su se vodili i pregovori o Sejdić-Finci. “Mislimo da hrvatski narod u BiH mora imati apsolutnu ustavnu i stvarnu ravnoravnost s druga dva naroda, i da je budućnost BiH apsolutno u euroatlantskim integracijama. U tome svjetlu nam RH može značajno pomoći”, dodao je Čović.

Komentara 4

JM
jezero-matica
13:15 15.04.2014.

Na ovom portal se mogu iznositi Lazi i Uvrede! NE: Istina=Pravda+Sloboda=Demokracija.Koji su pred uvijet normalnog zivota!

BR
brodarevac
11:31 15.04.2014.

Ideš li zajedno u RS, uvukao si se dodick u pa samo sanjaš o hercegovini i trećem entitetu. zAŠTO SE NE BORIŠ ZA POSAVINU BRČKO TU SI OSTAVIO BAJI DA VLADA DOBAR TI BAJA SAMO SE TI DRŽI DO DICKA

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije