Diskriminacija

Problem su barijere, kako fizičke tako i one u glavama

MOSTAR, 22. juna (FENA) â?? U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u Mostaru je danas odr??an sastanak Inicijative â??Foruma protiv diskriminacijeâ??, koji okuplja predstavnike udru??enja povratnika, ??ena, socijalnih radnika, besplatne pravn
23.06.2016.
u 09:00

U organizaciji Misije OESS-a u BiH, u Mostaru je održan sastanak Inicijative “Forum protiv diskriminacije” koji okuplja predstavnike udruga povratnika, žena, socijalnih radnika, besplatne pravne pomoći, mladih te drugih organizacija civilnog društva i javnih institucija na lokalnoj razini. - Cilj Inicijative “Forum protiv diskriminacije” je poslužiti kao svojevrsna platforma za razmjenu informacija i iskustava, izgradnju kapaciteta i uvezivanje organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, pravnih pomoći i ostalih profesionalaca koji su aktivni na području ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije, kazala je Marija Stojanov, glavna savjetnica za borbu protiv diskriminacije u OESS-ovu Uredu u Sarajevu, piše Večernji list BiH.

Dvije vrste problema

Na osnovi razmijenjenih informacija, sudionici će pripremiti listu identificiranih problema u svrhu doprinosa za pripremu dvije strategije koje će razviti na državnoj razini Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u BiH, kazala je Stojanov. Govoreći o problemima koje su do sada uspjeli identificirati, Danijela Kegelj iz Udruge “Vedri osmijeh” Mostar kazala je kako su to na prvom mjestu barijere: fizičke, one u glavama, u sustavu, u obrazovanju i drugo, dok je na drugom problem zdravstvene zaštite, dodavši kako je jako puno problema u oblasti zdravstvene zaštite gdje je prisutna diskriminacija, ali tu su i problemi u sustavu obrazovanja, dostupnosti invalidskih pomagala, liste lijekova i sl.

Zakon se ne provodi

Na forumu su sudjelovali i dr. Zoran Karlović i dr. Lidija Lasić-Arapović koji jedini u BiH, uz pomoć volontera iz Italije te potporu dr. Ante Kvesića i SKB Mostar u Caritasu Mostar rade stomatološke zahvate pod općom anestezijom djeci s posebnim potrebama. “Zdravstvena diskriminacija je kada pacijentu ne pružate uslugu na koju po zakonu ima pravo. Zakon je jasan, nema diskriminacije pacijenata, ali problem je u primjeni, što je slučaj s pružanjem stomatoloških usluga djeci s posebnim potrebama. Svi smo se složili kako je u cijeloj regiji zdravstvena zaštita osobama s invaliditetom nedostatna”, kazao je Karlović i dodao da je želja OESS-a pitanja diskriminacije podići na višu razinu i u okviru ministarstva lakše pomoći ljudima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije