SELEC

Priznanje SIPA-i za operativne akcije „Franklin“ i „Art“

sipa
01.04.2016.
u 10:47

SIPA je dobila priznanje za međunarodnu policijsku suradnju, čime je još jednom pokazala da je jak i pouzdan partner u provođenju međunarodnih operativnih akcija

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) primila je obavijest SELEC-a o dodjeli šestomjesečne nagrade za dvije operativne akcije koje je provela uz podršku SELEC-a. Od ukupno 19 nominacija, akcije kodnih naziva „Franklin“ i „Art“ u kojima je SIPA sudjelovala dobile su prvu nagradu i specijalnu diplomu SELEC-a. 

SIPA je dobila priznanje za međunarodnu policijsku suradnju, čime je još jednom pokazala da je jak i pouzdan partner u provođenju međunarodnih operativnih akcija, budući da su njene akcije ocijenjene među najbolje izvedenim međunarodnim policijskim akcijama. 

Akciju kodnog naziva “Franklin” SIPA je započela u kolovozu 2014. godine, kada su, na osnovu naredbe Tužiteljstva BiH, uhićene dvije osobe kod kojih je pronađeno ukupno 20.000 krivotvorenih američkih dolara u apoenima od 100 dolara. Prilikom rada na ovom predmetu utvrđeno je da su navedene osobe u razdoblju od 22.7. do 26.7.2014. godine stavile u platni promet 12.200 krivotvorenih američkih dolara, odnosno 122 novčanice u apoenima od 100 dolara. 

Tijekom rada na predmetu ostvarena je bliska suradnja s pripadnicima MUP-a Republike Srbije i MUP-a Republike Slovenije, a kasnije je akcija proširena i na Crnu Goru i Rumuniju. Za zajedničku operativnu akciju kodnog naziva “Franklin” dodijeljena je prva nagrada. 

Akcija „Art“ provedena je u rujnu 2015. godine u suradnji s MUP-om Republike Hrvatske i MUP-om Republike Srbije zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave. U ovoj akciji SIPA je, postupajući po naredbama Tužiteljstva BiH, uhitila tri osobe i pretresla objekte na više lokacija, dok su aktivnosti koordinirano provedene i na području Hrvatske i Srbije. Osobe uhićene na području BiH sumnjiče se da su u razdoblju od 2013. do 2015. godine na području BiH i Hrvatske izrađivale i prodavale razne krivotvorene isprave, i to: putovnice, osobne iskaznice, vozačke dozvole, kao i policijske značke i službene legitimacije policijskih agencija, obavještajnih službi i vojnosigurnosnih službi Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i drugih država regije. 

Također su izrađivale i prodavale razne diplome, uvjerenja, svjedodžbe i druge isprave. Za zajedničku operativnu akciju kodnog naziva „Art“ dodijeljena je specijalna diploma SELEC-a. 

O načinu uručivanja nagrada bit će naknadno dogovoreno, priopćeno je iz SIPA-e. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?