borio se s teškom bolešću

Odlazak legende: Preminuo glumac Bata Živojinović

Bata zivojinovic
23.05.2016.
u 10:05

Glumac Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22.45 sati u Beogradu, javili su jutros srbijanske Novosti. Glumac je krajem travnja sa zdravstvenim problemima primljen u bolnicu Sveti Sava, a posljednjih godina borio se s teškom bolešću.

Bio je jedan od najpopularnijih jugoslovenskih i srbijanskih glumaca, a poznat je po brojnim ulogama u kultnim filmskim ostvarenjima.

Osamdesetdvogodišnji glumac je 2012. godine doživio težak moždani udar od kojeg se oporavio, a 2006. imao je srčani udar. Bolovao je i od gangrene, koju je u nekoliko navrata liječio na Kubi, gdje živi njegova kćerka.

Posljednjih nekoliko mjeseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Lulu i unuku Dinu. Ipak, stanje mu se pogoršalo.

Bolest je podmuklo napredovala - do ovih dana, kada je stručni tim kardiovaskularne bolnice "Dedinje", uz suglasnost obitelji odlučio, krajem proteklog tjedna, Bati amputirati dio lijeve noge i pokušati mu produžiti život, pišu Novosti.rs.

Velimir Bata Živojinović rođen je 5. lipnja 1933. u Koraćici kod Beograda. Talent za glumu otkrio je s 15 godina radeći kao scenski radnik i statist u Akademskom kazalištu u Beogradu. Završio je srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, nakon čega se iz trećeg pokušaja upisao na Pozorišnu akademiju u Beogradu.

Počeci Živojinovićeve karijere vezani su uz Beogradsko dramsko kazalište, dok se na filmu prvi put pojavio 1955. godine kada je dobio manju ulogu u filmu 'Pesma sa Kumbare' Radoša Novakovića. Prvu značajniju ulogu ostvario je 1959. u filmu 'Vlak bez voznog reda' Veljka Bulajića. Upravo je Bulajić jedan od redatelja koji će uvelike obilježiti Živojinovićevu kasniju karijeru.

Živojinović je 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća ostvario velike uspjehe kroz glavne uloge u partizanskim filmovima. Između ostalog, odigrao je glavne uloge u Bulajićevim ratnim spektaklima 'Kozara' (1962.) i 'Bitka na Neretvi' (1969.), te u filmu 'Sutjeska' (1973.) Stipe Delića. Te su mu uloge omogućile ulazak u četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ, zajedno s Ljubišom Samardžićem, Borisom Dvornikom i Milenom Dravić. Zbog statusa 'partizanskog glumca' Živojinović je postao omiljen i kod tadašnje vlasti pa je tako bio blizak osobni prijatelj Josipa Broza Tita.

Uz Bulajića, drugi redatelj koji je značajnije obilježio Živojinovićevu karijeru je Hajrudin Krvavac, bosanskohercegovački redatelj. Krvavac je režirao četiri uspješna partizanska filma: 'Diverzanti' (1967.), 'Most' (1969.), 'Valter brani Sarajevo' (1972.) i 'Partizanska eskadrila' (1979.), a u sva ta četiri filma upravo je Živojinović igrao glavne uloge. Uloga karizmatičnog sarajevskog ilegalca Valtera i danas se smatra njegovom najpoznatijom ulogom.

Uz uloge u partizanskim filmovima, publika ga pamti i po ulozi lugara Marka Labudana u filmu 'Breza' (1967.) Ante Babaje, ekranizaciji istoimene novele Slavka Kolara, a u Srbiji je poznat po filmu Skupljači perja' (1967.) Aleksandra Petrovića, prenosi 24sata.hr.

Glumac je 80-ih godina parodirao svoj imidž akcijskog junaka ulogama u nizu komedija. Procjenjuje se da je glumio u više od 250 filmova i desetak TV serija.

Informacija o mjestu i vremenu pokopa slavnog glumca bit će poznata naknadno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije