Neum

Popovo polje nije oranica, nego je akumulacijsko jezero

Poplava
Dušan Musa
13.02.2013.
u 10:32

Traži se izmjena i trajno reguliranje naknada za potopljene površine od proizvodnje po kilovatsatu jer se tako mogu obeštetiti poljoprivrednici

“Štete su višestruke, na terenu općine Neum vodeni stup je bio veći od dvadeset metara! Prema Ravnom se smanjuje. Zemlja je neupotrebljiva. Nakon četiri povodnja u zadnjih pet godina, više niko ništa i ne sije. Pod vodom je loza, vinogradi. Neće ni ona dugo. Osnovni naš zahtjev bio je i ostaje, da se naknada za potopljene površine utvrdi prema stvarnom stanju, kada je Popovo polje potopljeno!? Tada se i javljaju najveća odstupanja”, objašnjava Milan Njavro, član povjerenstva MZ Hutovo i već drugi mandat vijećnik u Općinskom vijeću Neuma. Ne priča Milan napamet, pred njim je rokovnik s pomno bilježenim podatcima, izvadci i brojke. S obzirom kako barata brojkama, slobodno bi ga mogli angažirati iz Elektroprivrede HZ Herceg Bosne za kakvog revizora.

Nakon što nam je podastro brojke, crno na bijelo, gospodin Njavro ističe da je prema sadašnjem stanju stvari samo 6,42 posto ‘kolača’ za potopljene površine općini Neum velika nepravda. “Tražimo izmjenu i trajno reguliranje naknada za potopljene površine od proizvodnje po kilovatsatu. Jedino je iz tih sredstava moguće obeštetiti poljoprivrednike, jer Popovo polje nije oranica, nego akumulacijsko jezero. U ovom trenutku nema niti jedan metar Popovog polja koji pripada općini Neum, a da nije pod vodom”, tvrdi Njavro dodavši da je osjetljivost teme ujedno i razlog zašto u općini u odsutnosti načelnika, nismo uspjeli naći sugovornika koji bi nam odgovorio na pitanje – čemu prosvjed zbog visokih voda? U međuvremenu, od prosvjeda vodeni stup je opao, ali se raspoloženje Hutovljana nije promijenilo - ističe Njavro, obavještavajući nas da ako ne dođe do napretka u uvažavanju njihovih argumenata, u petak, 15. veljače slijede novi prosvjedi.

Kako veli naš sugovornik, ovoga puta prosvjednici neće ostati samo na transparentima i riječima, nego bi mogla uslijediti i blokada prometnica. Cijeloj priči priključili su se i Ravnjani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?