Izgubljeno povjerenje

Popis pučanstva imat 
će tek utjecaja u FBiH, ali ne na državu ili RS

01.06.2016.
u 07:00

“Prenio sam poglede na dosta pogoršane političke prilike u BiH, posebno u posljednjih mjesec dana koje su počele nepotrebnom retorikom jednog broja vjerskih lidera i dijela političara, posebno iz Federacije BiH. Iznio sam danas svoje stavove o tome i želio informirati rukovodstvo Srbije, s obzirom na to da je Srbija jedan od jamaca Daytonskog sporazuma. Ako se to ne zaustavi, stvari idu u jako lošem pravcu”, upozorio je Ivanić jučer u Beogradu nakon susreta s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem, piše Večernji list BiH.

Nesporazumi

Ivanić je istaknuo da je stanje dodatno pogoršala i situacija s popisom pučanstva u kojoj su Srbi prevareni i nadglasani na državnoj razini. Taj će događaj, a što se vidjelo i po tonu rasprave u državnom Parlamentu, biti povod za dugoročne nesporazume, i što je najlošije, može zaustaviti važne reformske procese, uključujući i europski put zemlje. Takvo što je samo po sebi apsurdno budući da su podaci o popisu pučanstva jako bitni za ispunjavanje upitnika kakve bi iz Europske komisije trebali uputiti bosanskohercegovačkim vlastima, a popis bi se mogao pokazati kao tema oko koje su nepopravljivo partneri izgubili međusobno povjerenje. Na to je upozorio i predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Branislav Borenović, na sjednici Političke skupštine Europske pučke stranke, da je u BiH došlo do političkih turbulencija izazvanih donošenjem odluke o objavi popisa, bez suglasnosti svih političkih čimbenika. 
Do sada se o tome nije javno raspravljalo u praksi, no očito je kako će ovaj potez imati više negativnih nego pozitivnih učinaka. Ponajprije stoga jer je posve sigurno kako podaci s popisa pučanstva neće autentično odražavati situaciju u Bosni i Hercegovini, jer će takvi podaci biti relevantni najprije za institucije BiH, a onda i Europske unije. To će samo po sebi generirati veće troškove.

Tehnički i politički podaci

Naime, podaci popisa svakoj državi služe za planove izgradnje infrastrukture, bolnica, škola ..., a u BiH je 200.000 izmišljenih stanovnika koji uglavnom kao prognanici više od dva desetljeća žive izvan zemlje.

No, političke posljedice će biti daleko teže nego što se može i pretpostaviti, a neki ih čak uspoređuju i s odlukom o referendumu koja je prije 25 godina dovela do neovisnosti BiH kada su također Bošnjaci i Hrvati nadglasali Srbe. U međuvremenu su bošnjački političari najavili kako očekuju da će popis pučanstva utjecati na ostvarenje prava, na što je Ivanić poručio kako bi takav potez vodio raspadu države.

S obzirom da je očito kako će na razini države ovaj popis biti predmet osporavanja, u Federaciji BiH bi se mogao negativno odraziti na raspodjelu funkcija u vladinim institucijama, upravama i službama po hrvatsku stranu. Kada su pak u pitanju pozicije u vladama ili gornjim nacionalno definiranim domovima parlamenata, situacija se definitivno neće mijenjati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije