Neum

Politika Sarajeva još nije odustala da Neum bude luka

Neum
Zoran Grizelj
06.11.2011.
u 12:08

Vlasti u Sarajevu tajno naručile studiju koja je potvrdila da bi se mogla graditi teretna luka te da postoji dovoljna dubina gaza za teretne brodove

Premijer platformaške Vlade Nermin Nikšić proteklog je tjedna jedinu morsku općinu u BiH označio od posebnog interesa za federalni entitet. I doista - Neum ima posebno značenje, ne samo za entitet Federaciju nego cijelu državu i zbog odnosa s Republikom Hrvatskom te nekoliko otvorenih pitanja koja se vezuju uz morsku granicu, kao i gradnju Pelješkoga mosta ili pak eventualnu promjenu planova oko ulaska na teritorij BiH s nastavkom gradnja A-1 autoceste, Dalmatine kod Neuma.

Oko toga od ranije postoji spor koji još uvijek nije okončan, napose oko gradnje mosta budući da su postojale bojazni da bi mogao poremetiti planove o gradnji teretne pomorske luke u ovome mjestu. Da se radilo i još uvijek radi o ozbiljnim planovima koji čekaju realizaciju, svjedoči i studija koje su vlasti BiH platile, no koja nikada nije realizirana. Naime, riječ je o studiji naručenoj od tvrtke iz Španjolske koja je potvrdila da bi Neum mogao postati luka.

Ova studija nikada nije ugledala svjetlo dana, a rađena je i na temelju nekih drugih istraživanja. Pri tome je potvrđeno da postoji odgovarajući gaz za uplovljavanje teretnih brodova, kao i dovoljan prostor da se smjeste lučki objekti. U sve te planove sarajevske politike ne uklapa se nikako izgradnja Pelješkoga mosta koji bi bio smetnja većim brodovima za uplovljavanje u Neum.

Na znanstvenim skupovima tim povodom, međutim ,nitko nije dao za pravo gradnju teretne luke u Neumu. Prije svega jer bi na taj način bio potpuno uništen mali dio obale koju ima BiH i onemogućen specifični životinjski i biljni svijet, a poglavito zato što za takvo što nema nikakvog racionalnog objašnjenja izuzev pokušaja da se parira vlastima Hrvatske s kojima nije do kraja razriješeno pitanje luke Ploče i korištenja tamošnje imovine. Valja reći da su vlasti u Neumu s odbojnošću komentirale ovakve i slične inicijative koje nikada nisu prestajale postojati.

U tome kontekstu pokušavalo se podvaliti dokumente sigurnosne službe o izlazu na otvoreno more što je zagovarao Pomorski institut s Ostrošca kod Jablanice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?