Privedeno 20 osoba

Policija uhitila Josipa Perkovića

perkovic
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
01.01.2014.
u 10:30

Osim Perkovića, policija je uhitila i Zdravka Mustača koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi, ali i još dvadesetak osoba za kojima su zemlje članice EU raspisale uhidbene naloge

Prvoga dana Nove godine, od kada je stupio na snagu izmjenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga, policija je postupila po tome zakonu i  uhitila bivšeg čelnika tajne službe, Josipa Perkovića. Vijest o uhićenju dobili smo oko 10 sati. Prema zakonom predviđenoj proceduri, policija je dužna Perkovića sprovesti do državnog odvjentika koji će ga ispitati i tražiti da se izjasni pristaje li na izručenje. U konkrenoj situaciji državno odvjetništvo zastupa njemačke tužitelje. Perkovića se, podsjetimo, traži po uhidbenom nalogu koji je izdala Njemačka koja mu želi suditi pod optužbom da je organizirao likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, ubijenog 1983. godine.
 
Osim Perkovića, policija je uhitila i Zdravka Mustača koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi, ali i još dvadesetak osoba za kojima su zemlje članice EU raspisale uhidbene naloge, a po njima se nije postupalo jer su djela za koja ih se traži počinjena prije kolovoza 2002. godine. Kako su od 1. siječnja 2014. stupile na snagu zakonske izmjene u kojima nema vremenskog ograničenja, svi su slučajevi došli na red. Tijekom prije podneva svi oni će biti sprovedeni do tužitelja, a nakon ispitivanja državni odvjentici će predlagati istražni zatvor ili kakvu drugu mjeru osiguranja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije