ponovljeni izbori

Pod lupom: Izbori u Stocu slobodni i pošteni

stolac
Foto: FENA
20.02.2017.
u 07:15

Ponovljeni izbori u općini Stolac protekli su slobodni i pošteno, uz jedan incident i nekoliko uočenih nepravilnosti, priopćeno je iz nevladine organizacije "Pod lupom" čiji su promatrači nadgledali izborni proces. 

Incident se dogodio na biralištu broj 176A007 (Dom Bobanovo), gdje je osoba u alkoholiziranom stanju ušla na biralištu i verbalno vrijeđala promatrače Koalicije ''Pod lupom''. Nakon intervencije policijskih djelatnika, osoba je udaljena s birališta, a birački odbor evidentirao je slučaj. 

Nepravilnosti koje su evidentirane tijekom cijelog izbornog dana su fotografiranje glasačkog listića na jednom biralištu, pomoć pri glasanju od neovlaštene osobe, obiteljsko glasanje i pokušaj iznošenja glasačkog listića s birališta. 

Navedene nepravilnosti na vrijeme su spriječene, dok su promatrači Koalicije uložili tri primjedbe biračkim odborima tijekom cijelog izbornog dana.

Na sedam birališta primijećeni su slučajevi takozvanog "obiteljskog glasanja", od kojih je važno istaknuti biralište 176A017 gdje je zabilježeno čak 15 slučajeva takvog glasanja, na šta je uložena primjedba. Na tom biralištu zabilježen je i jedan slučaj da je biraču dopušteno glasanje bez prethodne provjere identifikacijskog dokumenta. 

Na šest birališta primijećen je barem jedan slučaj da jedna osoba pruža pomoć većem broju birača pri glasanju. Zabrinjava podatak da su birači na 45 posto promatranih birališta vraćeni s birališta jer nisu bili na izvodu iz središnje biračkog popisa.

Koalicija ''Pod lupom'' pozvala je mjerodavne da razmotre sve zaprimljene primjedbe promatrača u što skorijem roku u cilju poštivanja izborne volje birača.
Svih 20 birališta zatvoreno je do 19:15 sati. Na 19 od 20 birališta svi članovi biračkog odbora bili su prisutni tijekom zatvaranja birališta. 

Iz Koalicije ''Pod lupom'' zahvalili su svim izbornim tijelima, domaćim i međunarodnim promatračima i političkim subjektima na suradnji, kao i građanima i građankama koji su iskoristili svoje demokratsko pravo na glasanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?