sjednica

Počela sjednica Zastupničkog doma PSBiH

sddaasdada
23.03.2017.
u 10:32

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici koja je počela u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnositelji zastupnici Demokratske fronte i SDP-a BiH. 

Njihov zahtjev se odnosi na iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na način da se glasa o smjeni ministrice obrane BiH Marine Pendeš, kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića.

U obrazloženju zahtjeva se navodi da su Pendeš, Jusić i Jerinić „protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i sudjelovanju dijela OSBiH 9. siječnja ove godine na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizirala Vlada entiteta Republika Srpska, obilježavajući 9. siječnja kao dan entiteta RS, koji je Ustavni Sud BiH utvrdio kao neustavan".

Pred zastupnicima će se naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi po hitnom postupku.

Između ostalog, bit će razmatrana i Informacija u vezi s izradom Prijedloga zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, koju je pripremilo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zastupnici će razmatrati i izvještaje Komisije Kolegija o postizanju suglasnosti o svim točkama dnevnog reda koje su razmatrane na prethodnoj sjednici.

Naime, svi prijedlozi zakona i izvještaji s dnevnog reda prošle sjednice Zastupničkog doma upućeni su Kolegiju Doma na naknadno usuglašavanje, jer ništa od predloženog nije imalo entitetsku većinu iz Republike Srpske.

Ovakvu situaciju izazvalo je neprisustvo zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) toj sjednici, te odluka zastupnika stranaka okupljenih u Savez za promjene da ne glasaju o točkama dnevnog reda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije