Sve manje novoupisanih učenika

Ove bi godine više od 400 odjeljenja moglo ostati bez učenika

teacher makes the lessons with their children in school.
05.09.2015.
u 06:30

U dvije godine broj upisanih srednjoškolaca manji je za 22.431 učenika

Nastava u većini osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini počinje u ponedjeljak, 7. rujna. Neki su učenici na nastavu krenuli 1. rujna, što je opet ovisi o školskom kalendaru. No, jedno je sigurno, i ove će godine u školama biti manje učenika nego prethodne. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu, više od 400 odjeljenja moglo bi i ove školske godine ostati bez učenika, piše Večernji list. Što se tiče učitelja, neće ih nedostajati, njih će biti više. Smanjuje se stalno broj učenika, a pogotovo kada je riječ o područnim školama, od kojih neke budu i ukinute. Razlozi su višestruki. Uz demografska kretanja, sve je manje sklopljenih brakova, a samim tim manje je i djece. Tijekom posljednje tri godine BiH je izgubila više od 40.000 učenika. 

Računa li se da je u odjeljenju tridesetak učenika, a često i manje, tijekom posljednje tri godine oko 1500 učionica ostalo je prazno, a isto toliko učitelja strahuje da bi moglo ostati bez posla.

Iako je ove godine najavljeno kako neće biti tehnološkog viška radnika, činjenica je da većina nastavnika normu dopunjava u drugim školama ili pak normu "krpa" na neki drugi način.

- Većina mojih kolega, kao i ja, u stalnom je strahu kako će jednog dana postati tehnološki višak jer svjedoci smo kako se svake godine upisuje sve manje učenika. U gradskim školama, gdje je nekada bilo sedam odjeljenja, sada se upisuju četiri ili pet. U ruralnim sredinama, gdje su bila bar dva odjeljenja, sada se upisuje samo jedno, tvrdi učitelj koji desetljećima predaje u osnovnoj školi.

Već u rujnu ćemo ustanoviti kako je broj učenika nastavio padati. U posljednje tri školske godine broj upisanih učenika u osnovne škole manji je za gotovo 20.000.

Podaci za srednje škole su još šokantniji. U dvije posljednje godine broj upisanih srednjoškolaca smanjio se za 22.431. Demografi će ove trendove objasniti "bijelom kugom" koja već gotovo desetljeće hara Bosnom i Hercegovinom, ali po padu broja učenika jasno je kako se ne radi "samo" o "bijeloj kugi". Sve upućuje na masovno iseljavanje, te na to da zemlju napuštaju mlade obitelji s osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Na početku protekle školske godine u BiH u 1812 osnovnih škola upisana su 296.842 učenika, što je u odnosu na prethodnu manje za 5291 učenika ili 1,7 posto. U protekloj školskoj godini u nastavni proces bilo je uključeno 24.118 nastavnika, a od toga 17.139 žena ili 71 posto, podaci su Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Prošle školske godine je u 311 srednjih škola u Bosni i Hercegovini upisan 144.231 učenik, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 12.119 učenika ili 7,7 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije