Vlada FBiH uvodi promjene

Osnivanje poduzeća za tri dana

01.12.2016.
u 09:00

Vlada Federacije BiH uskoro će mijenjati procedure prilikom osnivanja novih poduzeća. Postojeće se provode već više od 20 godina i krajnje je vrijeme da se cijeli proces pojednostavi, ali i da pojeftini. Prema dokumentima koje smo dobili iz Vlade FBiH, na stolu se nalaze četiri opcije. Aktualna vlast najsklonija je opciji koja predviđa jednošalterski sustav koji će služiti za prijem zahtjeva, pribavljanje potrebne dokumentacije po službenoj dužnosti te će vršiti koordinaciju među nadležnim institucijama. Sličan sustav već je zaživio u regiji i donio brojne pozitivne promjene u gospodarstvu.

Drastično smanjenje

- Broj potrebnih procedura bio bi smanjen s 12 na samo jednu ili dvije, potrebno vrijeme s minimalno 67 dana potrebnih za osnivanje poduzeća bilo bi reducirano na tri, a troškovi bi se smanjili za čak 90 posto, odnosno na samo 95 maraka. Bilo bi izvršeno informatičko uvezivanje jednošalterskog sustava sa županijskim sustavima, UNO-om BiH i Federalnim zavodom za statistiku, s MIO i ostalim institucijama, pri čemu bi jednošalterski sustav obavljao potrebne formalnosti, objašnjavaju nam iz federalne Vlade. U ovom modelu rada bile bi ukinute procedure za obraćanje županijskim sudovima za potvrdu iz sudskog registra novčanih kazni, javnom bilježniku za obradu osnivačkih akata gospodarskih društava i uplate osnivačkog kapitala.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?