DOGOVORI ČEKAJU NOVU VLAST

Oko pitanja Mostara, izmjena Ustava, ‘Sejdić-Finci’..., nakon izbora

lideri
agencije
22.08.2014.
u 09:40

Politički lideri će nakon izbora u BiH morati otvoriti mnoga sporna pitanja

Mnogi procesi, dogovori, promjene..., u BiH su već duže vrijeme na čekanju. Brojna otvorena pitanja mjesecima se drže po strani, ne otvaraju se dodatni problemi jer i politički lideri i predstavnici međunarodne zajednice znaju da za sada dogovor nije moguć.

Velika očekivanja

Angažiranost europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea te visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koji su dolazili u BiH ove godine, bili su jedni u nizu pokušaja da se bh. političari dogovore oko provedbe presude Europskog suda u slučaju ‘Sejdić - Finci’. Više mjeseci ovo pitanje se ne stavlja pred bh. lidere, a očekuje se kako će biti ponovno pokrenuto nakon izbora koji se održavaju u listopadu. Mnoga su očekivanja od ovogodišnjih izbora. Od rješavanja političke krize pa do izvršavanja obveza koje je vlast u BiH obećala Europskoj uniji, a nije do sada ispunila. Pored ovoga niz je i pitanja unutar BiH koja također čekaju listopad. Pitanje Mostara neće biti riješeno do izbora iako je posljednjih mjeseci bilo pokušaja određenih političkih stranaka u Mostaru, a HDZ BiH je nudio i konkretne prijedloge jer nema političke volje.

I u ovom slučaju je sve zastalo, čekaju se rezultati izbora, nova vlast, pa tako i rješavanje ovog problema. Izmjene Ustava BiH još su jedan u nisu problema koji u BiH trebaju rješavanje.

Izmjene koje su nužne

Izmjene Ustava nužne su i u tome se slažu skoro svi politički akteri, no u kojem obujmu i koje su to stvari oko kojih se političari nisu mogli dogovoriti. Hrvatski predstavnici su u svim pregovorima isticali samo jedan zahtjev: da jedan narod ne može drugom birati predstavnike. Očito je kako pojedinim strankama koje su sada na vlasti, posebice u Federaciji BiH, itekako ide u korist da biraju drugima predstavnike.

Vlast je sastavljena bez poštovanja izborne volje hrvatskog naroda. I sada se ponovno, i pred ove izbore pokušavaju izbornim inženjeringom napraviti slični scenariji. Izbori se ove godine, možda kao nikada do sada, zato i čekaju s nadom u promjene. Kako vlasti, tako i svih procesa koji su zakočeni duže vrijeme i onemogućavaju napredak BiH k europskim integracijama. Do listopada su političke stranke usmjerene na provedbu izbora, kao i mnoge institucije zadužene za njihovu provedbu, a nakon izbora očekuje se brzo formiranje vlasti kako bi se nastavilo sa započetim procesima.

Do tada predstavnici vlasti u BiH će na sastanku u Berlinu idućega tjedna, koji je inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel, pokušati sagledati sve probleme koji stoje pred BiH. Zainteresiranost EU, a i SAD-a za rješavanje problema u BiH je važan signal, a bh. politički lideri vjeruju kako će nakon izbora i ozračje za dogovor i mogućnost bržeg napretka biti bolje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije