SAZNAJEMO

Oko 3000 korisnika fiksnih telefona napustilo HT Mostar

Telefon
06.08.2013.
u 09:14

I druge telekom kompanije suočene s otkazivanjem pretplate

Hrvatski telekom iz Mostara suočava se s brojnim zahtjevima za isključenjem fiksnih telefona, a prema dostupnim podacima, u posljednjih godinu dana otkako je omogućen prijenos broja taj se trend dodatno povećao. U upravi ove kompanije ovaj trend objašnjavaju tehnološkim napretkom i stalnim povećanjem prednosti mobilne telefonije nad uslugama fiksne.

Stalni trend

“Svugdje u svijetu je trend smanjivanja korisnika fikskne telefonije. Sve veći broj usluga koje se nude preko mobilnih telefona jednostavno zamjenjuju fiksnu telefoniju. Takav je slučaj i u BiH. Dakle, ne radi se o nikakvim masovnim otkazivanjima, već o trendu”, naveli su iz HT Mostara.

Po ovim navodima, sličan je trend i kod drugih dominantnih operatera u BiH te da je u HT Eronetu to opredjeljenje jer se u mobilnoj telefoniji uspijeva ostvariti puno veća dobit. 
“Isti je slučaj i kod drugih operatera. S druge strane, konstantno imamo povećanje korisnika mobilne telefonije i svih usluga koje omogućava, posebno mobilnog interneta”, kaže se u pisanome odgovoru iz press službe HT Mostara. 
Ova kompanija se međutim zbog političkih razloga suočava s problemima i u nemogućnosti imenovanja nadzornoga odbora ne može ulaziti u nove veće projekte i investicije koje bi omogućile da sustignu svoju konkurenciju. Od studenog prošle godine nadzorni odbor praktično ne postoji pa se svi poslovi iznad tri milijuna maraka ne mogu realizirati. To je vjerojatno jedan od razloga što je polugodišnja dobit po službenim podacima iznosila 6,44 milijuna maraka, dok je za prošlu godinu dobit bila skoro 18 milijuna. To sugerira, ako se nastavi s istim poslovnim rezultatima, da je za skoro trećinu smanjena dobit.

Fiksni još jeftiniji

Prema dostupnim podacima do kojih smo došli od voditelja odjela koji rukovode postupak demontaže fiksnih brojeva, samo u prvih osam mjeseci oko 3000 korisnika je napustilo HT Mostar. 
“Mi nemamo podatke o tome jesu li oni prešli kod nekog drugog operatera, iako postoje i takvi navodi o tome da se zajedno s telefonijom nude povoljnije usluge kabelske televizije ili interneta”, naveo je jedan od rukovoditelja u HT Mostaru koji je želio ostati anoniman. 
Prema istome izvoru, jedan dio razloga vezan je uz tehnološki napredak koji omogućava povoljniju uslugu preko bežične veze, ali i činjenicu kako drugi operateri fiksne telefonije, a uglavnom je riječ o privatnim kompanijama, nude veće pakete usluga, brzinu interneta, većih paketa kabelske televizije. 
Jednako tako ukidanjem plaćanja fiksnoga telefona kućni proračun se najmanje povećava za 25 maraka jer se automatski isključuje plaćanje pretplate za taj broj fiksnom operateru kod kojega je prijavljen, ali i istodobno plaćanje RTV pristojbe. Naime, nakon gašenja fiksnog telefona, javni RTV servis više ne može ni na koji način dostaviti račun za ove usluge. Jedino što toliko drastično ne utječe na masovno napuštanje fiksne telefonije jeste činjenica da su ipak telefonski impulsi za razgovore s također fiksnim pretplatnikom bitno niži od mobilne telefonije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?