ODGOĐENO SUĐENJE

Odvjetnik Karkin traži da se Turković prebaci u Sarajevo

turković
VL FOTO
17.08.2011.
u 10:01

Početak suđenja u slučaju “Zijad Turković i drugi” odgođen je za 6. rujna zbog odsutnosti odvjetnika Izeta Baždarevića

Početak glavnog ročišta u predmetu “Zijad Turković i drugi” odgođen je za 6. rujna zbog odsutnosti odvjetnika Izeta Baždarevića koji po službenoj dužnosti zastupa optuženog Fadila Aljovića. Predsjedatelj sudskog vijeća Izo Tankić rekao je da zbog Baždarevićeve odsutnosti nisu ispunjeni uvjeti za nesmetano održavanje pretresa.

Sedam kaznenih djela

Odvjetnik Fahrija Karkin iskoristio je jučerašnje ročište da iznese probleme s kojima se suočava u pripremi obrane svog klijenta - prvooptuženog Zijada Turkovića, koga se tereti za sedam kaznenih djela. Karkin je istaknuo da će odgađanje glavnog pretresa iskoristiti za detaljniju pripremu obrane, jer mu “njegov rejting ne dopušta da na ročišta dolazi nepripremljen”. Naglasivši da posjeduje 34 registratora i 1500 stranica dokaznog materijala, Karkin je naveo da iz objektivnih razloga nije uspio pročitati sve spise. Karkin je novinarima rekao da je od Suda ponovno zatražio da Turković bude prebačen iz Zenice u CZ u Sarajevu kako bi ostvario lakšu i bolju komunikaciju s njim i pritom je izrazio uvjerenje da će sudski proces u ovom predmetu trajati duže od tri godine. Tužiteljstvo BiH tereti Zijada Turkovića i još devetero osoba za pet monstruoznih ubojstava, pokušaj ubojstva tri osobe, šverc droge, iznude i pljačku 2,5 milijuna KM iz cargo centra Zračne luke Sarajevo.

Organizirani kriminal

Turković se tereti za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlaštenog prometa droge, zločinačku organizaciju, razbojstvo, iznudu, produženo kazneno djelo pranja novca, ubojstvo, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe, dogovor za počinjenje kaznenih djela, pripremanje kaznenog djela i teško ubojstvo. Optužnica, osim Turkovića, još tereti Sašu Stjepanovića, Nijaza Zubana, Fadila Aljovića, Muamera Zahitovića, Hilmiju Mašovića, Ermina Delića, Milenka Lakića, Danijela Planinčića i Hajrudina Memovića. U optužnici se navodi da je Turković od početka 2005. do rujna 2010. godine, organizirao i rukovodio skupinom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina, ali i koja je zajedničkim djelovanjem organizirala, pripremila i pokušala drugog lišiti života na svirep i podmukao način, te eksplozijom izazvala opću opasnost većeg opsega. Zijad Turković je 21. srpnja u Sudu BiH priznao krivicu za pokušaj ubojstva Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret. Ostali optuženi u ovom predmetu izjasnili su se da nisu krivi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije