sjednica

Održana izvanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH
30.03.2017.
u 17:46

 Vijeće ministara BiH danas je na izvanrednoj sjednici usvojilo  Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za otklanjanje problema u vezi s upisom sorti u Sortnu listu Bosne i Hercegovine u cilju omogućavanja rješavanja poremećaja na tržištu i omogućavanja poljoprivrednim proizvođačima u BiH povećanje obima proizvodnje i konkurentnosti

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja zadužena je da donese Poslovnik o radu Zajedničke komisije za sorte poljoprivrednog bilja u BiH i da počne s radom na upisu sorti u Sortnu listu BiH.

Istovremeno je ova uprava zadužena da po hitnom postupku izvrši izmjene ili dopune pravilnika kojima je regulirano priznavanje i upis sorti u sortnu listu BiH, kako bi se olakšalo i ubrzalo direktno priznavanje i upis sorti koje su ispitane, priznate i upisane u sortne liste država u okruženju BiH sa sličnim agroekološkim uslovima.

Vijeće ministara BiH preporučilo je entitetskim ministarstvima poljoprivrede da što prije usuglase entitetske zakone i propise kojim je regulirana oblast proizvodnje, pripreme za stavljanje u promet, uvoz i stavljanje u promet sjemena i sadnog materijala poljoprivrednih biljaka sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednih biljaka BiH i da nastave suradnju s Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja.

USPOSTAVLJENE RADNE GRUPE U SISTEMU KOORDINACIJE PROCESA EU INTEGRACIJA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za europske integracije, donijelo je  Odluku o institucionalnom imenovanju radnih grupa u sistemu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini u skladu sa pravnom stečevinom Europske unije.

Ovom odlukom uspostavljaju se 33 radne grupe u skladu sa pravnom stečevinom Europske unije. Radne grupe čine predstavnici nadležnih institucija, ministarstava i tijela uprave sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima za oblasti za koju se radne grupe uspostavljaju.

UTVRĐEN PRIJEDLOG SPORAZUMA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru  Prijedlog sporazuma između Švicarske Konfederacije, zastupane od Federalnog ministarstva pravde i policije FDJP, zastupanog od Državnog tajništva za migracije SEM, i Bosne i Hercegovine, zastupane od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, i Catholic Relief Services (CRS) – United States Conference of Catholic Bishops kojeg predstavlja CRS u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Vijeća ministara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije