DOZNAJEMO

Od 29. 12. rok se produžuje za odjavu s adrese u Hrvatskoj

osobna iskaznica,iseljenici
Foto: Zoran Grizelj
21.12.2013.
u 10:21

Brojni Hrvati izvan Hrvatske posljednjih mjeseci su bili u dvojbi odjaviti se s adrese u Hrvatskoj i riskiraju li zbog toga zaraditi financijske sankcije te hoće li izgubiti osobnu iskaznicu

Hrvatska Vlada do kraja godine najvjerojatnije će donijeti odluku kako bi se odgodila primjena Zakona o prebivalištu koja je unijela pometnju, dosta nepoznanica kod Hrvata izvan Hrvatske među kojima su i građani Bosne i Hercegovine. Kako se doznaje od sugovornika iz hrvatske Vlade, postoji razumijevanje prema velikome broju osoba koje se još nisu prijavile, odnosno nisu na vrijeme dobile informaciju oko početka promjene zakona koji bi mogao pogoditi više desetaka tisuća Hrvata koji imaju dvostruke adrese prebivališta u Hrvatskoj, odnosno u zemljama u kojima trenutačno borave.

Odjaviti se ili...

Brojni Hrvati izvan Hrvatske posljednjih mjeseci su bili u dvojbi odjaviti se s adrese u Hrvatskoj i riskiraju li zbog toga zaraditi financijske sankcije te hoće li izgubiti osobnu iskaznicu. Najavljeni rok odjave koji je istjecao 29. prosinca za mnoge u iseljeništvu nije bio provediv i sigurno će iseljeništvo odahnuti kad čuje da je prijedlog da se prolongira rok za odjavu. Zbog mnogih problema i pitanja koja zahtijevaju odgovore, između ostalog i poreza na inozemne mirovine, Odbor za Hrvate izvan Hrvatske je najavio tematske sjednice za sljedeću godinu. Na produžetak roka za reguliranje boravišnog statusa su ukazivale i najave pomoćnice ministra Ines Krajčak kako Hrvatska policija neće odmah početi primjenjivati odredbe Zakon o prebivalištu i neće odmah kažnjavati građane radi takvih prekršaja, za koje je bila predviđena kazna od 500 do 5000 kuna. Budući da veliki broj hrvatskih građana još nije regulirao svoj status, zbog čega su se zadnjih dana stvarale ogromne gužve ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava RH izvan RH, kao i ispred policijskih postaja, Vlada će taj rok produžiti najvjerojatnije za još godinu dana.

Nema bojazni

Doznaje se da Vlada Hrvatske priprema posebnu uredbu kojom će se produžiti rok za prijavu privremenog odlaska ili za odjavu prebivališta. SDP-ov zastupnik Ivo Jelušić nedavno je objasnio kako Zakon o prebivalištu nije usmjeren protiv Hrvata izvan Hrvatske, ponajprije BiH, nego da je cilj utvrditi tko stvarno živi u Hrvatskoj. “Zbog ovog zakona se ne treba stvarati dojam da Hrvati iz BiH gube neka stečena prava u RH. Dakle, nema potrebe plašiti Hrvate u BiH te ih zbog straha od gubljenja prebivališta u Hrvatskoj fiktivno ili stvarno “tjerati” iz BiH”, istaknuo je Jelušić.

Ključne riječi

Komentara 3

BE
Berbor
13:42 21.12.2013.

Nitko se ne mora odjaviti sa adrese u Hrvatskoj i vratiti osobnu iskaznicu po EU nacelim. Osobna vrijedi u svim zemljama EU kao dokumenat I sluzi za potvrdjivanje indetiteta osobe koja je nosi. Svi Hrvati imaju pravo na boravak uak u vise zemalja a ako provedu vise od 186 dana u jednoj zemlji to onda sluzi samo za poreznu obavezu I nema nikakve veze sa osobnom iskaznicom. Ni jedna zemlja EU netrazi vracanje osobne iskaznice ako im gradjani borave u drugim zemljama . To je zahtjev LUDJAKA koji gube vrijeme na ovakvim neshvatljivim zahtjevima. Koliko to kosta ? Sta raditi sa bankarskim racunima u Hrvatskoj ,Kako podici ili izvaditi poslovne ili gruntovne dokumente bez osobne. Hrvati nemogu dobiti Njemacku osobnu ili Irsku ili BiH. Putovnica ne moze zamijeniti osobnu iskaznicu jer sluzi samo kao putna isprava za zemlje u koje je zahtjevaju . Znaci Hrvatska Osobna Iskaznica je ID Card u svim zemljama EU i kao takva se ne vraca.

VE
verakruz
14:45 21.12.2013.

Berbor, apsolutno si u pravu. Mislim da je ovaj zakon donio i predložio netko tko ima patološku mržnju prema Hrvatima, ne samo u iseljeništvu, nego i u Hrvatskoj. Kako objasniti Hrvatu iz Hrvatske, kojemu je cijela obitelj u Hrvatskoj, a on radi recimo u Njemačkoj, Austriji itd, da mora vratiti osobnu? S kojim dokumentom će on dokazivati svoj identitet, kada mu za recimo dječiji doplatak treba osobna, žena mu ima osobnu, a on nema? A što se tiče dijaspore, svi se trude dozvati je da živi u njihovoj zemlji, a Hrvatska Vlada ovime je bukvalno tjera od države Hrvatske... Strah, mržnja ili nešto treće... Ili sve zajedno.

Avatar Izdajnik
Izdajnik
16:36 21.12.2013.

Zato što hrvati BiH koriste sve da iskoriste pa i što im i nepripada znas ljude koji samo odu i dignu socijalnu pomoć pa onda invalidi dokazali su. Na primjeru tužbi prema RH iako im je dala mirovine lopovi toto rade ali svi ispaštaju nažalost

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije