singapur

Oblak dima sa požarišta iz Indonezije obavio Singapur

singapur
26.08.2016.
u 12:30

Singapur je danas bio obavijen oblakom dima,  nakon šumskih požara u Indoneziji koji stvaraju tenzije među susjedima u jugoistočnoj Aziji.

Parametri kvaliteta zraka dostigli su nezdravi nivo, a  stanovnike Singapura probudio je jaki dim u zraku. Strahuje se od polutanata u zraku  koji su prekrili nebo prošle godine, izazivajući tisuće respiratornih infekcija, otkazivanje letova i zatvaranje škola.

Vidljivost iz ureda u neboderima Singapura,  grada- države je gotovo nikakva. Dim je vidljiv u Maleziji  već nekoliko dana, ali kvaliteta zraka u toj susjednoj zemlji Indonezije nije dostigla značajniji nezdravi nivo.

Žarišta požara su u šumama na otoku Sumatri u Indoneziji, s druge strane moreuza Malacca ispred Singapura, i aktivna  su u dva posljednja dana, priopćila je Indonezijska meteorološka, klimatološka i geofizička agencija (BMKG).

Požari su registrirani također na otoku Kalimantan, koji je dio indonezijskog Bornea.

Otoci Sumatra i Kalimantan su svake godine najviše pogođeni razornim požarima koji uništavaju Indoneziju. Oni nastaju uglavnom nelegalnim paljenjem vatre da bi se povećale plantaže palmi od kojih se proizvodi ulje.  Indonezija je u svijetu najveći proizvođač palminog ulja.

Paljenje je zastarjeli poljoprivredni način čišćenja zemljišta. Požari su uništili prošle godine 2,6 milijuna hektara tropske šume u Indoneziji, navodi AFP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?