SJEČANJE NA PAPU

Obilježena 10. godišnjica od dolaska Svetog Oca u Banju Luku

papa
Reuters
23.06.2013.
u 10:45

U znak sjećanja na nezaboravno misno slavlje koje je predvodio papa Ivan Pavao II. održana je sveta misa

Kada se papa Ivan Pavao II. 22. lipnja 2003. godine spustio zrakoplovom u zračnu luku u Banjoj Luci, na ovu zemlju se spustilo neobjašnjivo milosrđe. Cijela Banja Luka i građani BiH bili su uz Svetoga Oca. Deset godina poslije, sudionici te čudesne 2003. ponovno su proživljavali taj mir u oživljavanju uspomena na dolazak Pape i proglašenje blaženim Banjolučanina Ivana Merza. Sve njihove misli i osjećaji opisani su u knjizi “Ljubav sve nadvladava” koja je predstavljena u dvorani Europske akademije u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci te je postala trajni čuvar uspomena. Brojni uglednici koji su dali doprinos organizaciji Papinog dolaska 2003. godine bili su u Banjoj Luci. Osim biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice i pomoćnog biskupa mons. dr. Marka Semrena, predstavljanju je nazočio i nadbiskup metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar.

“Na ljubav je uzvraćeno ljubavlju”

O nastanku knjige govorio je član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Velimir Blažević. - Skoro je za ne povjerovati da je sav posao oko knjige koju vidite i koju ćete večeras imati u svojim rukama, mogao biti urađen za samo tri i pol mjeseca. A jeste! To se može objasniti samo ljubavlju prema Svetom Ocu te zahvalnošću za sve što je on bio, i što je učinio za BiH. Na ljubav je ljubavlju uzvraćeno, ustvrdio je fra Velimir. Ministar za izbjegle i raseljene osobe u RS-u Davor Čordaš je istaknuo da su i prije deset godina i danas s vjerom i ljubavlju nastojali uraditi što je moguće. Na kraju predstavljanja zahvalnu riječ uputio je biskup Franjo Komarica. Završetak predstavljanja je obilježila poznata duhovna skladba blaženog pape Ivana Pavla II. „Krist na žalu“. U znak sjećanja na nezaboravno misno slavlje koje je 22. lipnja 2003. godine predvodio Sveti Otac održana je sveta misa u novoizgrađenoj još nedovršenoj crkvi sv. Ante. Nju je predslavio nadbiskup metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar u zajedništvu s mjesnim biskupom mons. dr. Franjo Komaricom i pomoćnim biskupom mons. dr. Markom Semrenom.

Papu je pripremala Božja providnost

- Uz obilježavanje ove 10. obljetnice sinoć smo sudjelovali u „otkrivanju“ jednog izuzetnog spomenika zajedničke ljubavi velikom i svetom Papi, u predstavljanju izuzetne spomen-knjige s lijepim naslovom „Ljubav sve nadvladava“. Želimo i ovom svetom misom zahvaliti Trojedinom Bogu što nam je darovao, uz našeg domaćeg sina Blaženika, i drugog svoga miljenika, nasljednika apostola Petra, bl. papu Ivana Pavla II. kao dragocjenog zagovornika pred svojim prijestoljem, kazao je biskup Komarica u pozdravnom govoru. Nadbiskup Hočevar se posebno osvrnuo na život blaženog Ivana Pavla II. i čudesan način na koji je Božja providnost vodila njegov život. - Danas se želimo diviti da je Božja providnost dala tom velikom 
sinu Poljske veliku mudrost, srce široko poput morske obale. Odakle mu takvo srce i takva mudrost? Božja providnost ga je pripremala da bi i vama i vašoj zemlji na početku 21. stoljeća, na početku trećeg tisućljeća posvjedočio da je svetost jedina snaga koja preobražava ovaj svijet. Tako on, sveto živeći, dolazi proglasiti blaženim sina vaše zemlje. I danas se svi trebamo diviti da Božja providnost tako čudesno progovara, rekao je nadbiskup Hočevar ističući da u čovjeku vlada kriza jer se više ne divi Božjoj svetosti, jer više ne pada ničice pred živog Boga da bi otkrivao svetost njegove slave. - Vi, imate privilegij upravo ovdje u Bosni i Hercegovini, a napose sada u Banjoj Luci da je Bog vama tako predivno progovorio na početku ovog stoljeća i tisućljeća, naglasio je nadbiskup Hočevar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?