Zračna luka

Obaraju se rekordi, a investicije na čekanju

Zračna luka
01.09.2012.
u 12:19

Zračna luka Mostar ima svijetlu budućnost, ali potreban je novac za njezino proširenje

Jučer su ponovno djelatnici Zračne luke Mostar imali pune ruke posla. Naime, kroz zračnu luku je prošlo oko 1300 putnika, čime se nastavio veliki rast prometa koji se bilježi ove godine. - Najavljeno je deset zrakoplova, od kojih se devet vraća u strane zemlje s popunjenim kapacitetima. To znači kako su turisti prepoznali značaj Zračne luke Mostar, te kako im je mnogo lakše ovim linijama doći do Međugorja, umjesto preko Splita ili Dubrovnika - rekli su nam jučer u Zračnoj luci Mostar.

Broj putnika

Prema službenim podacima, s jučerašnjim danom broj putnika koji je prošao ove godine kroz Zračnu luku Mostar je 55.000, što je novi rekord. - Usporedbe radi, tijekom cijele prošle godine smo imali oko 40.000 putnika. Taj broj smo nadmašili već u lipnju, a do kraja godine očekujemo još nekoliko desetaka tisuća putnika - rekli su nam naši sugovornici. Dosad je najviše putnika bilo u lipnju ove godine kada je kroz Zračnu luku Mostar prošlo 11.992 putnika. - Radi se o turistima koji dolaze u Međugorje iz Italije. Mi već godinama ponavljamo kako Zračna luka Mostar može rasti samo na osnovi vjerskog turizma i napokon je došlo vrijeme da se dio tih planova realizira. Promet nam konstantno raste i iduće godine bismo mogli dosegnuti brojke koje je mostarska Zračna luka imala prije rata, a radi se o 100.000 putnika u jednoj godini - zaključili su naši sugovornici. Jedini problem u cijeloj priči je dim od požara kojim je povremenom obavijena Zračna luka Mostar, a što stvara velike probleme pilotima prilikom slijetanja. Dimna zavjesa je bila toliko gusta da je prije nekoliko dana odgođeno slijetanje jednoga zrakoplova. Također, još uvijek je otvoreno pitanje pronalaska strateškog partnera koji će uložiti sredstva u razvoj mostarske Zračne luke. Sasvim je jasno kako Grad Mostar nema dovoljno novca za ovu investiciju, te kako će posao morati prepustiti strateškom partneru.

Pregovori traju

Dosad su najviše zanimanja za ovaj projekt pokazali ulagači iz Italije koji u razvoju mostarske Zračne luke vide veliki interes. Oni smatraju kako potencijali Međugorja još uvijek nisu iskorišteni, te kako većina gostiju koja dolazi u ovo mjesto treba proći kroz Zračnu luku Mostar. Ipak, još uvijek se ne zna kada bi moglo doći do realizacije. Pismo namjere od talijanskih partnera je stiglo na adrese čelnika Mostara još početkom ljeta, ali cijela priča je prekinuta zbog godišnjih odmora. Sada se očekuje nastavak ovoga procesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?