SRAMOTNO

Novim zakonom pripadnici HVO-a postaju socijalna kategorija u FBiH

Helez
31.01.2013.
u 09:22

Helez u prava uvodi nove ljude, a naknade se smanjuju od 30 do 50 posto

 

 

Predsjedništvo Zajednice udruga umirovljenih pripadnika HVO-a iz županija u Federaciji BiH održala je u Mostaru treću sjednicu. Na predsjedništvu su izabrani predsjednik i dopredsjednik Zajednice.

Blažević predsjednik

Za predsjednika na mandat od dvije godine je izabran Pero Blažević, predsjednik županijske Udruge umirovljenih pripadnika HVO-a iz HNŽ-a, a za dopredsjednika Zajednice izabran je Josip Pinjuh, dopredsjednik Udruge iz županije Zapadnohercegovačke. Predsjedništvo je zauzelo stav prema informaciji o usvajanju prijedloga Zakona o povoljnijem umirovljenju od Vlade FBiH u kojem podsjeća Vladu kako je jedan od zaključaka sa sastanka radne skupine Vlade FBiH da će ponuđeni tekst Zakona korigirati i da se neće usvajati od Vlade FBiH bez prethodne rasprave i usuglašavanja na radnom tijelu Vlade FBiH.

Postaju socijala

Ponuđeni tekst zakona na zadnjoj sjednici radne skupine Vlade FBiH svodi korisnike prava po takvom Zakonu u kategoriju socijale, a do sada stečena prava reducira za 30 do 50 posto. - Uvođenjem u prava novih korisnika bez osiguranja sredstava za povoljnije umirovljenje reducirala bi se prava dosadašnjim korisnicima prava u iznosima ovisno o broju novo uvedenih u pravo. Očito ova Vlada želi od osoba koje su časno sudjelovale u Domovinskom ratu stvoriti novu kategoriju socijalnih slučajeva, što Zajednica udruga zajedno sa Savezom udruženja neće dopustiti čak i po cijenu provedbe svih zakonom dopuštenih mjera - rekli su nam u Zajednici županijskih udruga umirovljenih branitelja HVO-a. Oni zahtijevaju od Vlade neposredno prizivanje predstavnika Zajednice prije usvajanja Zakona o povoljnijem umirovljenju, umirovljenog brigadira Petra Kolakušića na sastanke radne skupine Vlade Federacije BiH uz prethodno dostavljanje prijedloga o kojem će se raspravljati, kako bi mogao iznijeti stavove Zajednice. Vladi je poručeno kako se demokratska načela moraju poštovati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?