federalni premijer

Novalić: Blizu smo usuglašavanja mehanizma koordinacije

Fadil Novalić
FENA
07.06.2016.
u 17:15

Idućeg tjedna u Sarajevu će biti finalizirane diskusije s ciljem usuglašavanja teksta mehanizma koordinacije europskih integracija BiH, pri čemu je ostalo da se riješi jedno do dva pitanja - izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

On je danas sa predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Sarajevu održao sastanak, na kojem je zaključeno da je napravljen pozitivan napredak između institucija i nivoa vlasti u pogledu rješavanja pitanja mehanizma.

- Mislim da smo sada blizu kraju, te ne bismo željeli sljedeći put da kažemo to isto - naglasio je Novalić.

Uvjeren je da će ovo "složeno pitanje" konačno biti usaglašeno na narednom sastanku kako bi se formirao jedinstven administrativni kapacitet za sudjelovanje u EU.

- Ono što smo danas dogovorili naši stručni timovi će u četvrtak i petak opet provjeriti i simulirati, da bismo u ponedjeljak ponovo mogli razmijeniti stavove oko usuglašavanja mehanizma koordinacije - potvrdila je premijerka RS-a.

Ova konačna faza, po njenim riječima, treba da omogući svim nivoima vlasti da se ponašaju u skladu sa ustavnim ovlaštenjima i budu uspješni u izvršavanju europskih obaveza kako bi se uskoro "istestirao" ovakav mehanizam.

Zvizdić je ocijenio konstruktivan sastanak, na kojem je simuliran način djelovanja mehanizma koordinacije kako bi otkrili da li će u bilo kojem dijelu doći do zastoja. U dosadašnjem dijelu pređenog teksta do sada su, naglasio je, otklonjeni takvi zastoji.

- Ukupan broj pitanja, koja su ostala za dodatno usglašavanje sveden je na minimum. Radili smo veoma ozbiljno na analizi svakog od tijela, koja će biti formiran u mehanizmu koordinacije - kazao je Zvizdić.

Sastanku su prisustvovali državni i entitetski ministri financija Vjekoslav Bevanda, Jelka Milićević i Zoran Tegeltija, te šef i zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i i Renzo Daviddi.

- Važno je imati mehanizam koordinacije koji će biti djelotvoran i transparentan uključujući sve razine vlasti u BiH. To će pomoći u pripremi daljnih koraka koji slijede u procesu EU intergracija - kazao je Wigermark.

Ključno je, tvrdi, po ovom pitanju postići koncenzus, jer su zemlje članice izrazile želju da u okviru Vijeća Europske unije u srpnju razmatraju zahtjeva za članstvo BiH u EU.

Usuglašavanje mehanizma koordinacije uslov je za kredibilnu bh. aplikaciju uz adaptaciju trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

Zahtjev za članstvo u EU BiH je predala u 15. veljači u Briselu.  

U vezi ispunjavanja obaveza na putu BiH ka EU predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović danas su također obavili razgovor sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoytom B. Yeem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije