STAV SAD-a

NIšta od izbora ako se ne postigne dogovor oko Statuta

moore
Zoran Grizelj
24.04.2012.
u 09:43

- Vrijeme je za dogovor u Mostaru umjesto retoričkih obećanja - poručili su Amerikanci

Zamjenik američkog veleposlanika u BiH Jonathan Moore ocijenio je jučer kako se izbori u Mostaru neće moći održati u listopadu ako se ne postigne dogovor političkih čelnika u tome gradu dodajući da međunarodna zajednica neće nametati rješenja.

Rok SIP-a

“Kao zamjenik američkog veleposlanika u BiH mogu govoriti u ime međunarodne zajednice da smo zabrinuti situacijom ovdje.

Mi mislimo da bi se konačno trebali vidjeti rezultati, a ne samo retorika političara. Problem postoji od listopada 2010. kada je donesena odluka Ustavnoga suda BiH kada je trebalo promijeniti Statut. Sada je krajnji rok od Središnjeg izbornog povjerenstva 10. svibnja, no još uvijek nema rješenja”, rekao je Moore koji je u stanci razgovora s brojnim političarima iz Mostara posjetio nedavno otvoreni Mepas Mall, te nezaobilazno kušao proizvode zaštitnog američkog proizvoda u McDonaldsu. Pri tome je Moore odbacio navode da međunarodna zajednica ima bilo kakvo pripremljeno rješenje za Mostar očekujući da će lokalni političari ponuditi rješenje.

“Mi nemamo nacrt rješenja ili namjeru nešto nametnuti u svezi sa Statutom. Ta je odluka u rukama vijećnika i građana Mostara. Američkog Veleposlanstva želi igrati pozitivnu ulogu. Neki kažu da nismo uvijek igrali dobro svoju ulogu. Nadamo da će do 10. svibnja biti postignuto rješenje”, dodao je zamjenik američkog veleposlanika. Po njegovim riječima vrlo je malo vremena ostalo za dogovor. 
“Ako nema uvjeta za održavanje izbora, onda ih neće niti biti u listopadu. Neki kažu da je moguće produžiti mandat gradonačelnika, ali to bi bio kraj mandata vijećnika i grad bi funkcionirao bez vijećnika, proračuna, brojnih pitanja. Teško je vjerovati da se takva situacija može održati”, pojasnio je zamjenik američkog veleposlanika.

Nove investicije

Moore je obišao Mepas Mall i izrazio zadovoljstvom investicijom koja otvara nove mogućnosti Mostara, “Osjećam se dobrodošao u Mostaru.

To nam puno znači i pokazuje potencijale ovoga grada. Nadam se da će biti više domaćih i međunarodnih investitora što ovisi o napretku u politici i ekonomiji”, dodao je Moore.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brcak108
11:17 24.04.2012.

Ja sam za Mostar sa jednom glasalackom jedinicom ali moramo to isto imati na nivou Federacije i na drzavnom nivou.Naravno to Hrvati nece jer bi ispali nacionalna manjina...

DU
Deleted user
12:36 24.04.2012.

Prvo Inzko inzistira na kompromisu pa sad ovaj Moor. Pa zasto jednostavno ne inzistiraju na tome da se ispostuje odluka Ustavnog Suda? Obojica se prave ludi, a vjerovatno nisu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?