ocjene Nikole Tesle na maturi

Nije bio neki đak, ali je zato bio veliki genije

ocjene
01.03.2016.
u 08:10

Na internetu se pojavio dokument koji predstavlja prekucanu svjedodžbu o položenom maturskom ispitu 1872./73. godine Srpski naučnik Nikola Tesla je cijelom svijetu dobro poznat po svojim dostignućima, ali ono što je bilo nepoznanica je kakav je bio u školskoj klupi. Dobar, poslušan i vrijedan, sa dobrim ocjenama, ili je situacija bila malo drugačija?

Na ovo je moguće odgovoriti ukoliko se analizira Teslin maturski ispit koji je položio 1873. godine. Na internetu se pojavio dokument koji predstavlja prekucanu svjedodžbu o položenom maturskom ispitu 1872./73. godine. Međutim, pored svih informacija o komisiji koja je prisustvovala polaganju ispita, potkrala se jedna greška. U pitanju je datum rođenja. Nikola Tesla je rođen 10. srpnja 1856.godine (na svjedodžbi piše 2. studeni 1856.).

Svjedodžba obuhvata sve ispite koje je Nikola Tesla morao da položi kako bi završio gimnaziju u Hrvatskoj. Ono što je većinu ljudi začudilo jeste kako u fizici, kemiji i nacrtnoj geometriji nije imao dobre ocjene. Ali, Nikola Tesla je bio vanserijski talenat, tako da ove ocjene očigledno nisu bile pokazatelj njegovog pravog znanja.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?