Osman Topčagić

Najvažnije pomiriti pojedinačne političke interese sa zahtjevima EU

osman topcagic
Foto: FENA
07.04.2016.
u 11:59

Na putu BiH ka Europskoj uniji prepreku predstavlja davanje prioriteta partikularnim političkim interesima i njihovo ispunjavanje u odnosu na zadatke koje postavlja EU za napredak u ovom procesu.

To je jedan od zaključaka političke analize „Status kandidata za članstvo u EU- između izazova i slabosti“, koju je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu predstavio autor Osman Topčagić, bivši šef misije BiH pri EU i direktor Direkcije za europske integracije, javlja Fena. 

Uz sve zahtjeve EU, koji obično budu dobro prihvaćeni od političkih aktera, smatra da je očito da oni imaju i neke druge prioritete, te se postavlja pitanje „što je za pojedine političke aktere važnije u tom trenutku – uraditi ono što striktno traži Europska komisija, omogućiti napredak ili insistirati na nekim pitanjima, koja su od interesa za konkretni politički subjekt“.

- To je veliki izazov koji se pojavljuje pred BiH na ovom putu i traženje formule za rješavanje tog odnosa i pitanja mislim da je najvažnije – konstatirao je Topčagić, dodajući da se mora naći način kako pomiriti pojedinačne političke interese sa zahtjevima EU.

Po njegovim riječima, činjenica da su poznati koraci što zemlja treba ispuniti na putu ka Europskoj uniji omogućuje da se pripreme obavljaju i ranije.  

Nakon trenutnih aktivnosti na tome da predaje aplikacije za članstvo BiH u EU bude prihvaćena kao kredibilna i u iščekivanju dobivanja upitnika Europske komisije poručio je nadležnim da „nema razloga da ne počnu pripreme za odgovaranje na upitnik“.

- Ako se još radi na uspostavi sustava mehanizma koordinacije institucije, pojedinačno, mogu napraviti svoje interne timove, koji bi trebali započeti s odgovaranjem na upitnik. Pitanja su također poznata i u najvećoj mjeri su identična za sve. Imamo upitnike koje su dostavljene Crnoj Gori i Srbiji, te odgovore koji su dali, istaknuo je Topčagić.   

Mišljenja je da ima osnove za jedan realan optimizam, jer postoji institucionalni kapacitet koji mogu odgovoriti zahjevima EU uz tehničku pomoć, koju daje Europska komisija ili druge države.

- U posljednjih desetak godina vidjeli smo razdoblja dobrog napretka, ali i dugotrajnog zastoja u procesu europskih integracija. Napredak je bio omogućen kada je postojala politička spremnost za rješavanje zadataka EU, a kada je nije bilo dolazilo je do zastoja, zaključio je Topčagić.

Ovu neovisnu analizu je pripremila Vanjskopolitička inicijativa BiH uz financijsku pomoć Friedrich Ebert Fondacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?