Revizijsko izvješće

Nabava citostatika nelegalna, iznosi znatno povećani

Liječenje
14.06.2013.
u 09:14


Za nabavu citostatika potrošeno je 1,12 milijuna maraka više od planiranog

Posljednje izvješće Ureda revizora o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH otkrilo je brojne nepravilnosti u radu spomenute institucije. Posebno je zanimljiv dio koji se odnosi na nelegalnu nabavu citostatika. Najznačajnije prekoračenje odnosi se na rashode po osnovi lijekova (citostatika i faktora koagulacije za liječenje oboljelih od hemofilije i humani imunoglobulini).

Zaključak revizije

Revizija je konstatirala da su nabave spomenutih lijekova u prošloj godini u ukupnom iznosu od 1,125.234 KM vršene od dobavljača s kojim je istekao ugovor o nabavi, kao i da nisu na vrijeme provedeni postupci nabave. S obzirom da je vremensko trajanje prethodnog ugovora isteklo u veljači 2012.godine i da je vrijednost nabave po istom iskorištena u 2011.godini, revizija nije mogla potvrditi da su nabave naprijed navedenih lijekova vršene u skladu sa Zakonom o javnim nabavama BiH. Uvidom u dokumentaciju koja potvrđuje nabavu materijala i lijekova za dijalizu u 2012. godini, a na osnovi uzorka, revizija je također utvrdila da je ista vršena od dobavljača s kojima su zaključeni ugovori u ranijem periodu (2009. i 2010. godina) čiji je rok istekao. S istim nisu zaključivani ni aneksi ugovora. Uvidom u bruto-bilancu i izvješće o financijskom poslovanju utvrđeno je kako je ukupna nabava ovih roba u prošloj godini izvršena u iznosu od 24,159.629 KM. Ne možemo potvrditi da je vršeno adekvatno praćenje izvršenja navedenih ugovora, što je imalo za posljedicu nepravodobno pokretanje procedura nabave ovih roba. Navedeni ugovori su istekli dijelom u prosincu 2010. godine, a dijelom u lipnju i srpnju 2011. godine, a procedure su pokrenute u lipnju 2011. godine. Sve navedeno je imalo za posljedicu da nabava materijala i lijekova za dijalizu u prošloj godini nije vršena u skladu sa Zakonom o javnim nabavama.

Ugrožen Fond solidarnosti

U izvješću je posebno zabrinjavajući dio koji se odnosi na financijsku stabilnost federalnog Fonda solidarnosti. Do ovakve situacije se došlo jer federalna Vlada ne izmiruje planirane obveze. Naime, u izvješću se navodi da se nakon revizije ne može potvrditi da su sredstva utvrđena financijskim planom Federalnog zavoda korištena samo do visine odobrene za te namjene u posebnom dijelu financijskog plana jer je Federalni zavod s 31.12.2012. godine iskazao više ostvarene rashode i izdatke (prekoračenje) u odnosu na rebalansom planirane za 4,119.114 maraka. Još jedan pokazatelj lošeg stanja u zdravstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?