Nesvakidašnji događaj

Na Uskrs gorjele pravoslavne 
crkve u Rusiji, SAD-u i Australiji

03.05.2016.
u 10:00

Ovogodišnji pravoslavni Uskrs bit će upamćen po nesvakidašnjem događaju kada su na različitim stranama svijeta do temelja izgorjele čak četiri pravoslavne crkve i to u New Yorku, Sidneyju, Melbourneu i na sjeveru Rusije.

Požar u New Yorku

Najprije je zabilježen slučaj požara u New Yorku. Prva dojava o požaru u crkvi svetog Save, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, između Pete Avenije i Avenije Amerika, stigla je nešto prije 19 sati 1. svibnja po lokalnom, odnosno jedan sat poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu. U gašenju požara, koji se brzo rasplamsao, sudjelovalo je čak 168 vatrogasaca, priopćila je vatrogasna služba New Yorka. Požar je poslije puna tri sata gašenja stavljen pod nadzor, dodali su vatrogasci. Vatrena stihija brzo je progutala crkvu koja potječe iz 19. stoljeća, a za samo sat vremena promatrači su postavili fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako se iznad Manhattana uzdiže oblak dima i kako vatra guta crkvu. Inače, riječ je o crkvi u koju je svojevremeno išao i Nikola Tesla dok je živio u New Yorku. Domar, koji je stigao na mjesto požarišta, primio je prvu pomoć liječnika zbog udisanja dima, ali nije hospitaliziran. Đokan Majstorović, starješina ove crkve, izjavio je da se osjećao kao da je “usred noćne more” dok je pokušavao stići do crkve, kojoj je zbog požara bio blokiran pristup. Kako je istaknuo otac Majstorović, starješina ove svetinje: “Kad je buknuo požar, srećom, služba u crkvi, na kojoj je bilo oko 700 vjernika, bila je završena.”

Glasnogovornik vatrogasne službe Frank Gribbon nije htio davati izjave o uzroku požara. On je samo izjavio kako će njegov odjel istražiti uzroke ovog požara, ali je upozorio i kako bi velika šteta koju je crkva pretrpjela mogla zakomplicirati te napore.

“Šteta je jako velika da je nemoguće pronaći točku gdje je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema”, kazao je Gribbon.

Također, dvije pravoslavne crkve u Australiji, jednu u Sidneyju, a drugu u Melbourneu, zahvatio je požar na dan Uskrsa, a informacije o tome stigle su samo nekoliko sati nakon što je izgorjela srpska crkva u New Yorku i zapalilo se prenoćište pri manastiru na sjeveru Rusije.

Makedonsku pravoslavnu crkvu vaskrsenja u sidneyjskom predgrađu Rockdaleu vatrena stihija je u potpunosti uništila, dok je grčka pravoslavna crkva blagovijesti u Melbourneu samo oštećena. Kako prenose lokalni mediji, požar je crkvu u Rockdaleu zahvatio oko 22 sata po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati nakon uskrsnih liturgija. Srećom, u zgradi nije bilo nikoga. Vatrogasci su bili iznenađeni intenzitetom požara i brzinom kojom se objekt srušio. Možemo kazati kako smo sretni jer su ozlijeđene samo tri vatrogasca i nema poginulih, rekao je šef spasilačkih misija za Novi Južni Wales Gregg Mullins. Razmjeri požara bili su toliko stravični da je hitno evakuirano i 60 štićenika staračkog doma koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve, dok su dvije starije osobe i nekoliko vatrogasaca ozlijeđeni i hospitalizirani. S vatrom se nekoliko sati borilo oko 60 vatrogasaca iz 15 postaja, ali nisu uspjeli spriječiti da požar potpuno proguta zgradu. Uzroci požara za sada su nepoznati, ali se sumnja na plamen crkvenih svijeća.

Požar u Melbourneu

Nekoliko sati ranije, u najstarijoj pravoslavnoj crkvi u Victoriji, u crkvi blagovijesti u Melbourneu, također je izbio požar.

Kako prenose mediji, vatrogasni tim je pozvan oko 13.40 sati, samo nekoliko sati nakon što su završene jutarnje uskrsne ceremonije u crkvi.

Zgrada je izdržala požar koji je ugašen za tridesetak minuta. Ova crkva nastradala je najmanje od svih spomenutih. Unatoč tome, kako je kazao medijima svećenik Kosmas Damianides, dim i plamen su oštetili zidove, krov i sve

ikone u crkvi. Ipak, ovdje nije bio kraj vatri koja je diljem svijeta zahvatila pravoslavne svetinje. Tako se i manastir Valam u sjevernoj Rusiji našao u vatrenoj stihiji. Požar je prvo buknula u zimskom prenoćištu koje se nalazi u staroj zgradi koja pripada manastiru Valam, a nalazi se odmah pored katedrale. U incidentu nije bilo žrtava, a 70 ljudi je evakuirano s tog područja. Vatra je zahvatila oko 800 četvornih metara ovog manastira iz 19. stoljeća, kao i pripadajući hotel, a policija je evakuirala sve koji su se tu zatekli. Požar je gašen i iz zraka uz pomoć helikoptera., a izbio je u hotelu koji se nalazi uz manastirsku crkvu.

Manastir Valam nalazi se na otoku jezera Ladoga i vrlo je popularan među hodočasnicima i vjernicima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije