Intervju: Jozo Marić, ministar u Vladi Herceg Bosne

Na Markovu trgu 
neki nisu imali pojma što za Hrvate u BiH znači Herceg Bosna

bih - 01.12.2011., Siroki Brijeg -  Predstavljena zbirka pjesama Odjeci autora fra Vendelina Karacica. Jozo Maric. Photo: Tomislav Milicevic/Vecernji list
28.08.2016.
u 07:00

Smatrao se jednim od najbližih suradnika predsjednika Mate Bobana koji je vrlo otvoreno isticao i svoja različita uvjerenja u pogledu mogućih rješenja. Bio je hrvatski proljećar, jedan od utemeljitelja Herceg Bosne i ministar u Vladi Herceg Bosne, ali, prije svega, bio je i ostao profesor. Jozo Marić govori o 23. obljetnici utemeljenja Herceg Bosne.

Domaće i međunarodne okolnosti, iskušenja i izazovi utjecali su da Hrvati donesu važnu, povijesnu odluku. Kako danas gledate na to vrijeme?

- Da, zaista točno, mi smo tada donijeli jednu povijesnu odluku koja je danas mogla biti stvarnost, kao što su danas u BiH stvarnost neki drugi politički identiteti i entiteti. Zbog raznih okolnosti to nije potrajalo, ali nadam se da to pitanje još nije zatvoreno. Zaista mislim da nitko ne smije prihvatiti, a osobito Hrvati, da nemaju ono što imaju druga dva naroda. I treba omogućiti da to bude autonomna odluka ovoga naroda. Ističem da nikada ne smijemo odustati od toga prava na slobodu koju smo otvorili 28. kolovoza 1993. godine. Ovo je i zemlja Hrvata i u njoj moraju biti ravnopravni...

 

Ključne riječi

Komentara 1

OG
ogopogo
14:39 28.08.2016.

Eto stvarno neznamo kako zivjeti bez herceg-bosne...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije