Nakon više od dva desetljeća

Milijuni dolara ruskog duga u BiH stižu u ožujku

19.02.2017.
u 08:00

Klirinški dug nastao u vrijeme Sovjetskog Saveza prema BiH iznosi nešto više od 125,1 milijun dolara, a ovaj iznos, na koji se čekalo više od dva desetljeća, bit će uplaćen u ožujku, potvrđeno je Večernjim novostima u Vijeću ministara BiH.

Podjela među entitetima

“Sve je potpisano još u prosincu prošle godine i sada je na Rusiji pustiti uplatu prema BiH. Očekujemo da novac definitivno bude operativan u ožujku”, kazali su u Vijeću ministara. Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je 22. prosinca prošle godine dokument po kojem će Moskva platiti BiH 125 milijuna dolara tijekom 45 dana nakon stupanja na snagu međuvladinog dogovora, a ruski Vnješekonom Bank jednom će tranšom prebaciti novac na račun Centralne banke BiH.

Od navedenog iznosa Federacija BiH će dobiti 72,5 milijuna dolara, što je 58 posto duga, Republika Srpska 36,295 milijuna (29 posto), Brčko Distrikt će dobiti 3,75 mil. dolara, a ostatak od 12,5 milijuna dolara (10 posto) bit će korišten za potrebe državnih tijela BiH. U Moskvi, kako navodi list, objašnjavaju da je BiH ostala posljednja u naplati duga jer se godinama nije mogao postići kompromis kako da se novac podijeli.

Roba i novac

Na kraju je odlučeno i da Rusija isplati dug ne robom ili strojevima nego novčano. Podsjetimo, dugo se govorilo i kako bi se moglo ići na soluciju da klirinški dug podmiri obveze koje BiH ima prema Rusiji za potrošnju plina u razdoblju 1991. - 1995. godine, a koji iznosi 104 milijuna dolara. Međutim, glede toga nikada nije postignut dogovor među entitetima pa je tako to rješenje odbačeno.

U priopćenju Ministarstva financija Ruske Federacije koje je objavljeno prije nekoliko dana kaže se da je sovjetski dug Makedoniji, koji je iznosio 60,6 milijuna dolara, izmiren prošli tjedan. Makedonci su uzeli od Rusije industrijske proizvode, a o načinu izmirenja duga Skoplje i Moskva dogovorili su se 2010. Slovenci su svoj “dio kolača” od 129 milijuna dolara naplatili robom i novcem. Hrvatska je 185 milijuna dolara naplatila dijelovima za Termoelektranu Sisak.

Tijekom 2013. Srbija je naplatila dug od 288 milijuna dolara, a Crna Gora 18 mil. dolara. Kada novac legne na račun Centralne banke BiH, to će značiti i podmirenje cjelokupnog klirinškog duga od 805 milijuna dolara koji je bivši SSSR imao prema bivšim jugoslavenskim republikama. Podsjetimo, Sovjeti su od 1988. do 1990. godine uzimali robu koju su proizvodile jugoslavenske tvornice. U to vrijeme je padala cijena nafte, pa je rastao dug za preuzetu jugoslavensku robu. S obzirom na to da je Rusija uzela na sebe obvezu izmiriti dugove SSSR-a, a Jugoslavija se raspala, iznos je bio podijeljen na bivše jugoslavenske republike, pa su Srbija i Crna Gora dobile 38 posto duga, Hrvatska 23, Slovenija 16, BiH je pripalo 15,5, a Makedoniji 7,5 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije