Posjet Turskoj

Merkel sutra u Ankari o problemu izbjeglica

Angela Merkel
08.02.2016.
u 08:29

Njemačka kancelarka Angela Merkel posetit će sutra Ankaru, gdje će s turskim dužnosnicima razgovarati o problemu izbjeglica.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Štefan Zajbert je ranije najavio da su Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu dogovorili sastanak tijekom nedavne donatorske konferencije o Siriji, održane u Londonu. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će se i on sastati s Merkel, prenio je Hurijet.

- Sastat ću se u ponedjeljak s Merkel u Ankari. Glavna tema će najverojatnije biti izbjeglička kriza - kazao je Erdogan.

Erdogan je istaknuo da su "u posljednje vrijeme sastanci s kancelarkom Merkel postali učestali" i da je to "na neki način dobro", prenosi turski list.

Turska, glavna zemlja na ruti migranata ka Europi, u središtu je diplomatskih napora Merkel da smanji broj izbjeglica koje stižu u Njemačku.

Turska je prihvatila u studenom prošle godine da pojača borbu protiv mreža krijumčara ljudi, a EU je zauzvrat obećala financijsku pomoć od tri milijardi eura.

Erdogan je izjavio da je Turska spremna da, ako to bude neophodno, otvori granicu i pusti u zemlju desetine tisuća sirijskih izbjeglica koje su na granici ostale zaglavljene nakon što su pobjegle od "napada režima", prenosi AFP.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da će njegova zemlja zadržati svoju "politiku otvorene granice" za sirijske izbjeglice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije