VIŠE NISU NEPISMENI

Majka, otac i sin završili osnovnu školu u istom danu!

učionica
Marko Prpić/PIXSELL
04.06.2013.
u 15:08

Majka Stojna (55), otac Blagoje (58) i sin Slobodan (37) lopatu su zamjenili zamenili penkalom i u istom danu završili osnovnoškolsko obrazovanje

U klupi u Osnovnoj školi “Milinko Kušić” u srpskoj Ivanjici sjedila je cijela obitelj Vasović iz sela Vučak. Majka Stojna (55), otac Blagoje (58) i sin Slobodan (37) lopatu su zamjenili penkalom i u istom danu završili osnovnoškolsko obrazovanje, piše Blic.

Oni su dio polaznika projekta funkcionalnog opismenjavanja odraslih ''Druga šansa'' koje u organizaciji Ministarstva prosvjete i uz financiranje Europske unije obuhvaća 4500 učenika u 70 škola u Srbiji.

- Ja sam najbolji učenik. Skoro sam dobio vrlo dobar. Roditelji su položili, za njih je to dovoljno. Druga šansa mi je puno značila, sad ću upisati školu za automehaničara i već planiram kako ću dalje u životu. Radim i u poljoprivredi, ali diploma i privatni zanat su najisplativiji - povjerio je zadovaljan Slobodan Vasović.

Među onima koji su iskorsitili ''drugu šansu'' našle su se i majke Stojna Vasović te Jelena Avramović (35) čija je kćer Svetlana (14) osam godina obaveznog obrazovanja završila redovnim putem.

- Da i ja budem gospođa. Šalim se, ali hoću. Kad je zima i nema puno posla, čitat ću knjigu, pregledati novine, napisati nešto kad zatreba. Ne želim da mi unuci sutra kažu da sam nepismena - kazala je Stojna dok je Jelena ispriala kako ranije nije bilo mogućnosti da se školuje.

- Došla su djeca i tako je prošlo vrijeme. Kada su mi dali priliku kroz projekt  “Druga šansa”, prihvatila sam s oduševljenjem. Nastavit ću daljnje školovanje, upisujem smjer za kuhara u Tehničkoj školi, a kćer će na poljoprivredu, pa na fakultet. Ponosna sam jer sam razbila sve predrasude i stekla značajno znanje. Nije bilo lako. Matematika mi je zadavala glavobolje, ali mi je kćer puno pomogla, vježbala je svakodnevno sa mnom - ispričala je Jelena Avramović.

>>Internetom se koriste dvije trećine građana starijih od 15 godina

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?