Tragedija na Bjelašnici

Liječnici se još uvijek bore za život stradale planinarke Anise Šerak

09.02.2016.
u 07:00

Planinarka Anisa Šerak, koja je teško ozlijeđena, prilikom pohoda na vrh planine Bjelašnice na lokaciji Kotlova životno je ugrožena te se, prema posljednjih informacijama, liječnici još uvijek bore za njezin život

Teška nesreća koja se dogodila u nedjelju na planini Bjelašnici potresla je Sarajevo, ali i cijelu BiH. Vrsni planinar, dvadesetpetogodišnji Dragi Novaković, koji je smrtno stradao, bio je vođa skupine od devet planinara koji su planinarili na Bjelašnici, točnije na lokaciji Kotlovi na kojoj je došlo do nesreće za vrijeme koje je puhao jak vjetar.

Certificirani vodič

Novaković je trebao biti jedan od četiri člana ekspedicije “Cordillera Blanca”, a koja treba u prvoj polovini srpnja u Južnoj Americi, kako je planirano, ispenjati se u peruanskim Andima na vrhove Valunaraju (5686 metra nadmorske visine) i Artensonraju (6025 m).

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD “Bjelašnica 1923.” iz Sarajeva. Planinarka Anisa Šerak, koja je teško ozlijeđena u jučerašnjoj nesreći, prilikom pohoda na vrh planine Bjelašnice na lokaciji Kotlova životno je ugrožena te se, prema posljednjih informacijama, liječnici još uvijek bore za njezin život, doznali smo iz Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo (UKCS), gdje je teško stradala planinarka smještena.

- Stanje pacijentice ozlijeđene na planini Bjelašnici je i dalje iznimno teško. Ona je smještena u Kliniku za anesteziju i reanimaciju te je pod intenzivnim nadzorom liječnika.

Pacijentica je životno ugrožena, priopćeno je jučer iz UKCS-a.

Podsjećamo, u nedjelju u popodnevnim satima dogodila se teška nesreća na planini Bjelašnici prilikom spuštanja skupine planinara od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2067 metara nadmorske visine), prema Bivku, na lokaciji Kotlovi gdje je, kako kažu oni koji su bili na mjestu ove nesreće, tlo potpuno prekriveno ledom.

Pokušao je spasiti

Planinarka se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara.

Novaković ju je pokušao zadržati, ali, nažalost, led ih je s 2000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema “kotlu” na 1600 metara nadmorske visine, pri čemu je Dragi Novaković smrtno stradao.

Ozlijeđena planinarka Anisa Šerak je prebačena helikopterom Oružanih snaga BiH u Univerzitetsko-klinički centar Sarajevo (UKCS), gdje se liječnici bore za njezin život.

Naglasimo kako su Oružane snage BiH preko Operativnog centra za zapovijedanje i kontrolu u institucijama obrane Bosne i Hercegovine zaprimile zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH radi medicinske evakuacije te već dvanaest minuta nakon hitnog odobrenja helikopter s posadom bio je na letu za Bjelašnicu – Babin do.

Zbog hitnosti reakcije angažirana je helikopterska posada UH1H koja je bila u aktivnom dežurstvu Službe traganja i spašavanja za potrebe Direkcije civilnog zrakoplovstva BiH.

Također, i ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Ismir Jusko, koji je inače 
poznati bh. alpinist i sportaš,
a do sada je uspješno odradio nekoliko alpinističkih misija, sudjelovao je u spašavanju i evakuaciji nastradalih osoba na 
Bjelašnici.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije