Popis kandidata za predsjednika SDP-a 25. studenog

Lagumdžija gura Nikšića, a zagovornici kompromisa Bogićevića

Lagumdzija izabrao nasljednika
Foto: VL FOTO
22.11.2014.
u 10:07

Kandidati Nikšić, Pudarić, Helez, 
Bešlagić, Borić ...

Pred kadrovskim povjerenstvom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH jučer se našlo više imena potencijalnih kandidata za novog predsjednika stranke, ali tko će doista ući u utrku za nasljednika Zlatka Lagumdžije, znat će se tek 25. studenoga kada je krajnji rok da se svi oni koje su kandidirale općinske organizacije SDP-a izjasne o tome prihvaćaju li kandidaturu.

Višesatno zasjedanje

Kadrovsko povjerenstvo je jučer nakon višesatnog zasjedanja potvrdilo kandidature Nermina Nikšića, Mahmuta Alagića, Hamdije Lipovače, Svetozara Pudarića, Zukana Heleza, Selima Bešlagića, Besime Borić i Ferhata Mustafića. Bogić Bogićević je također jedan od predloženih kandidata, ali se još uvijek čeka na njegovo očitovanje o kandidaturi.

Nema dvojbe da će aktualni čelnik stranke Zlatko Lagumdžija učiniti sve kako bi netko od njemu privrženih kandidata bio izabran i tako mu omogućio da i nakon odlaska s pozicije predsjednika utječe na politiku i poteze SDP-a. U tom kontekstu najčešće su se spominjala imena Nermina Nikšića i Damira Hadžića kao Lagumdžijinih glavnih igrača.

Činjenica da Hadžić nije kandidat dodatni je argument onima koji tvrde da je u Lagumdžijinoj režiji pao dogovor da Nikšić bude “zajednički kandidat” za predsjednika, a Hadžić za dopredsjednika. Novonastalu situaciju nastoje iskoristiti i drugi do jučer odani Lagumdžijini kadrovi poput Svetozara Pudarića i Zukana Heleza, ali njihovi izgledi su realno mali. To se, pak, ne bi moglo kazati za ambicioznog Hamdiju Lipovaču koji se uzda u potporu krajiških organizacija SDP-a.

Probleme mu stvara čelnik bihaćkog SDP-a Mahmut Alagić koji je u otvorenom sukobu s njim. On je također kandidat za predsjednika SDP-a, ali važi za autsajdera, baš kao i i Ferhat Mustafić i Besima Borić čija imena do jučer uopće nisu spominjana u kontekstu izbora novog predsjednika stranke. Denisa Bećirovića, predvodnika tuzlanske struje koji se prvi i vrlo otvoreno usprotivio organizaciji izvanrednog kongresa, nema među kandidatima.

Režiranje kongresa

On je to i najavio optužujući Lagumdžiju za režiranje kongresa. Lako je moguće da nakon kongresa Bećirović s istomišljenicima napusti SDP i osnuje novu stranku ili se priključi DF-u. Istinski ljevičari, uglavnom stari esdepeovci, zagovaraju kompromisno rješenje za očuvanje jedinstva stranke i to u liku Bogića Bogićevića ili Selima Bešlagića čiji bi izbor mogao “umiriti” i tuzlansku frakciju. No, nijedan od njih nije po volji Lagumdžiji i vjerojatno će on učiniti sve kako bi osujetio njihov izbor.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije