velikan bosanskohercegovačkog i hrvatskog pjesništva

Veselku Koromanu nagrada za životno djelo Društva hrvatskih književnika HercegBosne

Veselko Koroman
18.04.2024.
u 21:57

Nagrada će akademiku Koromanu biti uručena na 61. Šimićevim susretima na svečanoj akademiji u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću koja će se sljedećeg tjedna biti održana u Grudama.

Vodstvo Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne iz Mostara dodijelio je nagradu Antun Branko Šimić za životno djelo velikanu bosanskohercegovačkog i hrvatskog pjesništva, akademiku Veselku Koromanu.

Svojim životom i radom, od prve objavljene knjige pjesama Grad prema sjeveru (Mostar, 1957.) do danas, duboko je obilježio i zadužio hrvatsku i bosanskohercegovačku književnost i kulturu te Upravni odbor Društva hrvatskih književnika HB smatra da Koroman zaslužuje ovu časnu Nagradu, objavili su iz Društva.

Koroman je inače prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i prvi glavni urednik časopisa Osvit.

Nagrada će akademiku Koromanu biti uručena na 61. Šimićevim susretima na svečanoj akademiji u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću koja će se sljedećeg tjedna biti održana u Grudama.

Veselko Koroman (1934.) dopisni je član HAZU-a. Članom je Društva hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Udruženja književnika BiH, hrvatskog i bosanskohercegovačkog PEN-centra.

Piše refleksivne pjesme, jezgrovita, katkad hermetična izraza (zaokupljen egzistencijalnom problematikom, prirodom i zavičajem: Grad prema sjeveru, 1957; Crne naranče, 1965; Knjiga svanuća, 1967; Svjetiljka od trnja, 1971; Sjaj i rana, 1975; Na tom svijetu, 1977; Dok vlada prah, 1986; Na dan svega, 1997; Sok od velebilja, 2001; Stariji od vremena, 2008. i dr.), pjesničke proze (Zemljom, snovi, 1987), književne kritike, eseje, putopise (Pogled iz zrcala, 1974; Svijet ili dvije polovice, 1979; Potraga za cjelinom, 1996).

Objavio je i autobiografski roman Mihovil (1983). Bavi se istraživanjem hrvatske književne baštine u BiH (antologije Hrvatska proza Bosne i Hercegovine od Matije Divkovića do danas, 1995; Hrvatsko pjesništvo Bosne i Hercegovine od Lovre Sitovića do danas, 1996; Hrvatska drama Bosne i Hercegovine od Matije Divkovića do danas, 2007).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?