Tradicionalna manifestacija"Noć muzeja" održana u galerijama i muzejima BiH

U Tolisi svjetlo dana ugledao časopis "Žendrag" iz 1894., a u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu instalirana spilja

storyeditor/2024-01-28/MUZEJI06_ZE4_BIH_280124.jpg
29.01.2024.
u 15:01

Mnoge su galerije i muzeji u BiH i ove godine sudjelovali u manifestaciji "Noć muzeja". U organizaciji Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" i Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu već osmu godinu za redom upriličena je ova manifestacija, piše Večernji list BiH. I sam ovogodišnji naziv manifestacije "Muzeji i nova publika" kao da je dao posebno nadahnuće autorima koji su se odvažili posjetiteljima omogućiti "Pogled u dubine".

Nešto neobično

Da pripremaju nešto neobično, na ovim prostorima do sada neviđeno, kazao nam je još prije nekoliko mjeseci naš stari znanac, kustos Muzeja Stipan Dilber. Stoga smo s nestrpljenjem čekali ovu instalaciju i posjetili je tri sata prije službenog otvorenja kako bismo je bez gužve pogledali i razgovarali o svakom detalju. I doista, osjećaj je bio čaroban. Išli smo u otvor spilje koja je zauzela cijelu prostoriju i sa svakim sljedećim korakom iznova se oduševljavali. Stoga topla preporuka svima koji žele pogledati u dubinu, u prebogato podzemlje za koje i ne znamo ni kakvo je, ni koliko je, da dođu u općinu Tomislavgrad u Franjevački muzej, gdje će zasigurno uživati u spiljskom ambijentu koji će publici biti dostupan do travnja.

Riječ je o umjetničkoj instalaciji inspiriranoj speleološkim istraživanjima koja se u Tomislavgradu provode već više od 20 godina, a kako se među djelatnicima Muzeja nalaze i dva speleologa, uz pomoć mladih umjetnika dogodila se i ova neobična izložba. Djelatnik muzeja i, kako njegov stariji kolega Stipan reče, budući kustos Vinko Šarac zapravo je glavni autor, premda to ne voli reći, objašnjava: - Ne bi ovoga bilo bez troje mladih umjetnika - Nikoline Leutar, Josipe Ćosić i Ante Braovca. Oni su se usudili na nešto ovoliko ambiciozno - da od jedne zatvorene prostorije napravimo doslovno spilju, kako bismo napravili nešto više od tipične izložbe, kako bismo napravili cijeli doživljaj podzemlja, odnosno, usuđujem se reći, najbliže što podzemlju možete doći, a da fizički ne siđete u jamu.

Osma tomislavgradska Noć muzeja bila je doista sadržajna. U galerijskom prostoru KIC-a otvorena je samostalna izložba radova Enisa Redžepagića Heka, umjetnika koji je svoje znanje prenosio duvanjskim školarcima punih 40 godina.

Izložbu naziva "Raj - moj kraj" čini 27 slika s duvanjskim motivima, najvećim dijelom iz privatne zbirka fra Ante Pranjića koji se emotivnim govorom obratio okupljena, a ništa manje emocija nije bilo ni u obraćanju samoga autora. Redžepagić je u svom rodnom gradu izlagao na više skupnih izložbi, ali nikad samostalno, tako da je ovo bila i njegova prva samostalna izložba u Tomislavgradu. Autor je i šest neobjavljenih slikovnica za djecu, ilustrirao je više zbirki pjesmica za djecu čiji je autor njegov brat Senad Dado Redžepagić. Taj događaj upotpunili su svojim nastupom učenici tomislavgradske Osnovne glazbene škole, a posjetitelji su mogli navratiti i u Duvanjsku kuću, pogledati, ali i kupiti ponešto iz bogate ponude domaćih proizvoda.

Tu večer su za posjete bile otvorene Džudža Džaferova džamija, pravoslavna crkva sv. Nikole i spomen-bazilika sv. Nikole Tavelića, kao i svi stalni postavi Muzeja.

Noć muzeja 2024. održana je i u najstarijem muzeju u Bosni i Hercegovini - Muzeju Franjevačkog samostanu sv. Ante na Humcu, a obilježili su je posjetitelji svih generacija - od najmlađih pa do najstarijih. Pokazatelj je to koliko se na ovom području drži do kulture, ali i prenose vrijednosti očuvanja kulturne baštine. U sklopu Noći muzeja u Širokom Brijegu upriličeno je otvaranje izložbe "Mali kreativci - Umjetnička djela kroz dječji objektiv" i novog Stalnog likovnog postava Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg te predstavljanje kataloga postava. Tako su izloženi likovni radovi djece iz širokobrijeških vrtića "Junior", "Mali hrast", "Osmijeh", "Sretna lica", "Sunčica", "Svijet mašte", "Trnoružica", "Koko" i "Zlatna ribica", i to s umjetničkim djelima iz bogatog fundusa ovog muzeja i galerije. Djeca su na dar dobila prigodnu bojanku s motivima stećaka iz širokobriješkog kraja autora Mirana Palčoka.

U Muzeju Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne", drugu godinu za redom organizirana je Noć muzeja, ovaj put o temi "Muzeji i nova publika", a manifestacija je bila posvećena promociji časopisa "Žendrag", najstarijeg sačuvanog časopisa Bosanske Posavine. Okupila je više od 500 ljubitelja umjetnosti, među kojima su bili predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić te brojni predstavnici kulturnog i javnog života PŽ-a i Grada Orašja. Nazočne je pozdravio ravnatelj Muzeja Jozo Jezerčić, a pravi domaćini kuće bili su franjevci na čelu s gvardijanom fra Mariom Jurićem.

- U siječnju 1894. godine fra Bono Nedić, kao župnik u Tišini, rukom je pisao i u bijeli svijet poslao časopis, a u samostanu je sačuvan tek jedan primjerak i tom prigodom naš muzej je tiskao njegovo reprint izdanje. Prof. Marko Matolić napisao je kratku studiju o Žendragu, a za vrijeme kratkog predstavljanja posjetitelji su mogli vidjeti originalan primjerak časopisa. Reprint izdanje s prijepisom i tumačenjima manje poznatih riječi, koje je za ovu prigodu također pripremio prof. Matolić, tiskali smo u 70 primjeraka koji su ubrzo i rasprodani - kazao je ravnatelj Muzeja Jozo Jezerčić.

Veliko bogatstvo

- Ponosni smo na muzej i naš samostan koji je tijekom stoljeća sačuvao veliko bogatstvo koje sada prenosimo na buduće generacije. Franjevci imaju zavjet siromaštva, što ljudi često ne shvaćaju. Ono što imamo, nakon naše smrti ostaje samostanu. U knjižnici je blizu 40 tisuća knjiga, od kojih su fratri mnoge skupljali, kupovali za svoje usavršavanje, za duhovna štiva. Po završetku ovozemaljskog života nitko od naše rodbine nema pravo na to, nego ostaje Provinciji, konkretno Franjevačkom samostanu u Tolisi - kazao je, uz ostalo, fra Mario Jurić.

Organizatori su Noć muzeja obogatili novim sadržajem, pa je zanimljiv program počeo radionicom ukrašavanja raznih predmeta, decoupage tehnikom na stari drevni način, koju je vodio fra Josip Adrić, vikar i ekonom u Franjevačkom samostanu Tolisa.

Fra Josip ističe kako je zanimanje bilo veliko, ali zbog ograničenog prostora radilo je 20-ak polaznika, među kojima su umijeće iskazale srednjoškolke, studentice, domaćice i dvije časne sestre iz samostana. Sudionice su, uz zajedničko druženje, imale prigodu pokazati svoju kreativnost u ukrašavanju predmeta na raznim podlogama, ponajviše na drvu. - Bilo nam je najvažnije da se svi ugodno osjećaju i da u njima probudimo kreativan umjetnički duh. Imali smo na raspolaganju mnogo materijala i dobrih ideja, stoga sam iznimno zadovoljan trudom i kreacijama koje su uradile. Uvjeren sam da ćemo tijekom godine sličnim radionicama obogatiti i druge sadržaje u našoj župi - kazao je fra Josip. Najmlađa sudionica radionice Emanuela Kobaš, studentica iz Tolise, prijavila se, kaže, zato što je opčinjena kreativnim radom.

- Fra Josip je doista uložio veliki trud da nam približi ovu vrstu umjetničkog rada jer se većina nas prvi put susrela s ovim načinom iskazivanja talenta. Doživjela sam jako lijepo i zanimljivo iskustvo. Rastali smo se s punim rukama neobičnih radova jer svatko je od nas htio napraviti nešto, nekoga obradovati i darom uveseliti. Svidjelo mi se kako sam salvetama oslikala drvenu posudu i ukrasila je anđelima, a svoj rad darovat ću svojoj baki - poručila je Emanuela Kobaš. Cjelokupan program je klavirskom glazbom obogatila Ivana Oršolić, profesorica glazbene kulture.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?