"Oblik vode" u Galeriji kraljice Katarine Kosače

Sve spremno za "izložbu stoljeća" Marina Topića

01.06.2022.
u 13:34

U Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru u tijeku su pripreme za sutrašnje otvaranje "izložbe stoljeća" genijalnog mostarskog slikara i arhitekta Marina Topića. Zidove galerije krasit će 40 - 50 Topićevih radova nastalih u posljednjih pet godina. Među njegovim neretvanskim oblutcima iz ciklusa Rollingstones, hercegovačkim motivima, mostarskim ulicama i šetnicama, naći će se i motivi skulptura poznate širokobriješke naivne umjetnice Sofije Naletilić, poznatije kao Baba Penavuša, te nekoliko portreta javnih osoba Mostara i Hercegovine. Hercegovačko podneblje, ovo naše sunce i svjetlost ono je što karakterizira Topićeve slike i zbog čega ga publika voli. U njegovim slikama prepoznaju se mostarski likovni velikani - svjetlo Mehe Sefića, tematika Vlade Puljića, akvareli Karla Afana de Rivere, boje Dade Miladina i Juse Nikšića te crtež Hame Ibrulja.

- Pozivam sve svoje drage sugrađane i sve ljubitelje likovne umjetnosti iz Hercegovine i šire da dođu sutra na otvaranje izložbe. Bit će to događaj za pamćenje. Nećemo puno govoriti na otvaranju, ipak je vruće u Mostaru, ali ćemo se uz domjenak družiti do kasnih sati. Korona nas je udaljila i vrijeme je za druženje i vraćanje u normalu - kazao nam je Marin Topić uoči samog otvaranja izložbe.

Otvorenje je zakazano za četvrtak, 2. lipnja, u 19 sati. U prigodnom programu nastupit će mladi virtuoz na violini Antonio Šarić, a zapjevat će i članovi klape Hrvoje. Rečenicu-dvije o izložbi kazat će likovni kritičar Milan Bešlić, a otvorenom će je proglasiti predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, ujedno i pokrovitelj izložbe.

Autor za postav izložbe zahvaljuje Sveučilištu u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem i Marinom Ivanovićem te voditelju Galerije akademskom kiparu Daliboru Dali Nikoliću. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?