U Grudama, Posušju i Širokom Brijegu predstavljen novi roman Mire Gavrana

Roman „Portret duše“ rezultat je autorovih emocija i životnog iskustva

09.02.2024.
u 14:30

Nakon Gruda  Posušja i u Širokom Brijegu predstavljen je roman „Portret duše“ Mire Gavrana, uglednog hrvatskog književnika, predsjednika Matice hrvatske. Širokobriješko predstavljanje upriličeno je u prepunom kinu Borak u formi razgovora između proslavljenog pisca, Željke Šaravanje i Gojka Jelića, predsjednika ogranka MH Široki Brijeg. Dok je trajao sadržajan i zanimljiv razgovor, širokobriješki slikar i kipar Anđelko Mikulić izrađivao je portret autora romana „Portret duše“.

Prije samom razgovora o romanu „Portret duše“ Miro Gavran je istaknuo od kolike je važnosti usvojeni Zakon u hrvatskom jeziku. U svom emotivnom romanu autor pripovijeda o sedam žena u čijim životima važno mjesto zauzima slikar Benjamin. Pripovijedanja se odvijaju u različitim književnim i neknjiževnim vrstama. Tako je poglavlje „Karolina“ pisano kao pripovijest, poglavlje „Hana“ je u formi pjesme, poglavlje „Vera“ u obliku pisma, dok je poglavlje „Marta“ napisan u obliku filmskog scenarija! Zanimljivo je to da je poglavlje „Iva“ napisan u formi ratne reportaže, dio romana „Julijana“ pisan u formi e-mail prepiske, a posljednje, sedmo  poglavlje u obliku memoara. No, unatoč neobičnoj strukturi autor gradi čvrstu fabulu u vremenskom razdoblju od 1960. do 2020. godine. Roman je izišao prošle godine u izdanju Mozaik knjige u Zagrebu, a preveden je i na engleski jezik.

Naglasio je to da roman treba imati emociju, da ta zahtjevna književna forma autoru daje mogućnost da iskaže svoj pogled na svijet. Govorio je o važnosti čitanja, ali i o važnosti vjere. Naglasio je kako voli doći u Hercegovinu gdje su njegovi korijeni (otac mu je iz Posušja, a majka iz Ljubuškog). Rođen je u Slavoniji pa je u romanu „Nekoliko ptica i jedno nebo“, posvećenom veličanstvenom djelu fra Didaka Buntića, povezao Hercegovinu i Slavoniju. Na proljeće će ponovo doći u Hercegovinu kako bi i u drugim hercegovačkim gradovima predstavio roman „Portret duše“. U glazbenom dijelu programa nastupio je Jozo Mikulić, a na kraju programa Anđelko Mikulić je Miri Gavranu darovao izrađen portret.

Za svoga boravka u Širokom Brijegu Miro Gavran je u nazočnosti članova predsjedništva širokobriješkog ogranka Matice hrvatske bio u posjetu Gradskoj upravi i u razgovoru s Mirom Kraljevićem, gradonačelnikom Širokog Brijega. Posjetio je i franjevački samostan, zapalio svijeću i pomolio se za pobijene hercegovačke fratre kod spomen-ploče pored ratnog skloništa. Potom je obišao Franjevački muzej i galeriju i bio oduševljen novim stalnim postavom umjetnina renomiranih umjetnika

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?