Knjiga pjesama “Srk”

Poezija Virgilija Nevjestića bliska je Šimićevoj

KULTURA-FOTOREP VIRGILIJE NEVJESTIC SNIMILA D. JENDRIC
30.06.2016.
u 09:00

Zbirku pjesama Virgilija Nevjestića “Srk”, u kojoj je četrdeset lirskih pjesama iz slikarove bilježnice ilustriranih njegovim slikama, posmrtno je objavila zagrebačka naklada “Ceres”.

Zavičajne slike

Kritika je isticala kako se Nevjestićevo slikarstvo i poezija motivski međusobno prožimaju. Nevjestić je tankoćutni lirik u svojim grafikama i crtežima, a pjesništvo mu je natopljeno zavičajnim slikama koje u svojim dubokim simboličkim slojevima dosežu univerzalne vrijednosti.

Nevjestić je pjesnik duboko uronjen u svoju zemlju i sudbinu njezina čovjeka, a u poetskom smislu blizak je Šimiću, Dizdaru, Vuletiću i Pešordi. Njegov nadrealizam tek je jedan poetski sloj kroz koji se Nevjestić filozofski približava kršćanskom egzistencijalizmu.

U njegovoj grafici prevladava narativna i nadrealna komponenta, umnažanjem figuralnih pojedinosti, u sprezi s poetskom projekcijom djetinjstva i zavičaja, postiže oniričko-fantastično i nostalgično ozračje. U lirskoj viziji i životnim sadržajima njegovih grafika javlja se snažna dramatska napetost, poetskom destrukcijom zbilje prosvjeduje protiv otuđenja suvremene civilizacije. Linija mu je melodiozna i minuciozna, kompozicija najčešće sastavljena od niza odijeljenih prizora, ispovjednog i simboličnog karaktera. U novijim djelima linearni način ustupa mjesto tonskom oblikovanju predmeta, uz bogate svjetlosne i kromatske efekte.

Virgilije Nevjestić rođen je 22. studenog 1935. u Kolu, pokraj Tomislavgrada, a umro je 25. kolovoza 2009. u Parizu. Diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1963. godine. Završio je posebni odjel za grafiku 1966.

Život u Parizu

Od 1968. godine do svoje smrti živio je u Parizu. Godine 1987. osnovao u Parizu L’académie Virgile gdje je predavao posebni tečaj grafike.

Predavao je i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?