pripreme za 14. Međunarodnu žensku likovnu koloniju

Od Mite se uči kako se nositi sa životom

31.08.2023.
u 17:37

Na imanju Ivanković u Biloj kod Livna sve je spremno za 14. međunarodnu žensku likovnu koloniju. To je prva i jedina ženska likovna kolonija u BiH i šire

Na imanju Ivanković u selu Bila kod Livna pripreme za 14. Međunarodnu žensku likovnu koloniju tradicijskih umjetnosti u punom su jeku, piše Večernji list BiH.

Budući da u patrijarhalnom društvu umjetnice teže stječu pozornost publike od svojih muških kolega, samouki umjetnik iz Bile Branko Ivanković Mito prije petnaest godina upustio se u hrabar pothvat - organizaciju prve, a i danas jedine Međunarodne ženske likovne kolonije u Bosni i Hercegovini i šire. Ovom jedinstvenom kolonijom želi ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina na nove generacije, a svaka kolonija jedno je veliko učilište na otvorenom.

Šećerna bolest

Tim povodom posjetili smo našeg "starog" znanca i njegovu suprugu Jakicu, koja se i prije umirovljenja, a osobito nakon toga, u potpunosti posvetila suprugu i njegovoj neiscrpnoj energiji koju ni bolest nije mogla ugasiti. Zapravo, od Mite bi se moglo naučiti kako se hrabro nositi sa životom. Šećerna bolest mu je oduzela jednu pa drugu nogu, no on je neumorno radio, stvarao, sanjao.

Ovog samoukog umjetnika upoznali smo u vrijeme dok je stvarao svoje najzahtjevnije djelo – Isusovo raspelo iz jednog komada drva čiji su gabariti bili dostojni ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda i od tada do danas pratimo njegov rad. Prije tog znamenitog raspela dva desetljeća je kuckao u drvo, oblikovao ga, rezbario, davao mu dušu. Sedam godina tražio je odgovarajuće stablo oraha, dvije godine ga klesao, a onda mu je dijabetes počeo uzimati zdravlje, dijelove tijela, ali nikad ne umjetničko nadahnuće i ustrajnost. Kad nije mogao klesati, okušao se uljem na platnu, bolničke dane i oporavak nakon kirurških zahvata i oporavak ispunio je stihovima. U međuvremenu je operirao oči, a nedavno i srce. I opet je onaj "stari". Nakon šest godina stanke ponovno radi u drvu te s ponosom pokazuje svoje djelo.

- Zbog slabog vida nisam radio s drvom šest godina. Drvo je osjetljivo, na njemu ne smiješ pogriješiti. Međutim, gospodin koji radi najveću tvornicu maslinova ulja na Balkanu, ispod Kozjaka kod Kaštela, zamolio me da mu napravim križ za dvoranu u kojoj će se kušati ulje i odvažio sam se te ga napravio. Križ je u obliku "taua", on je od starog oraha, a od masline sam napravio Isusa - govori Mito i pokazuje još jedan manji križ, nedovršeni s pleterom. Odlazimo u ružičnjak, koji je također sam napravio, nastavljamo razgovor uz kavicu i kolače. I on i supruga Jakica s uzbuđenjem pričaju o velikom zanimanju umjetnica za koloniju. Dolazak je potvrdilo petnaest Dalmatinki, iz Zeničko-dobojske županije ih dolazi 20 te još dvadesetak iz ostalih krajeva.

Umjetnica iz Ukrajine

Najavljena je i umjetnica iz Ukrajine, a tu su i Livanjke, uglavnom, kažu ne žele se "izuvati" prije vremena, u subotu, 2. rujna, kada će biti svečano otvorenje kolonije, znat će se točan broj. Doći će i desetak muškaraca, umjetnika, koji žele podržati i Mitu i kolegice te su spremni svoje radove darovati Galeriji koja je odavno postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama. Zapravo, cijela Mitina kuća postala je veliki izložbeni prostor, a želja mu je da se i Bila i galerija nađu u turističkoj ponudi Grada Livna.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?